Gå direkt till textinnehållet

Reglerna ändras i Årets bild

Årets bild 2011 avgörs i Norrköping i mars nästa år. Då har reglerna ändrats för hur mycket nyhetsbilder får redigeras.

När Årets bild 2010 avgjordes fick juryn flytta en del bilder från nyhets- och featureklasserna till andra klasser för att de bearbetats för mycket i Photoshop och därför inte kunde betraktas som dokumentära.

Pressfotografernas klubb Sverige tillsatte då en arbetsgrupp som skulle se över reglerna. Enligt de generella regler som nu presenterats finns en ny skrivning: "Innehållet i bilden får inte ändras. Endast bildbehandling som överensstämmer med branschens för närvarande accepterade standard är tillåten. Juryn gör den slutgiltiga bedömningen av denna standard och kan om de önskar begära in den ursprungliga obearbetade filen, eller originalnegativet för granskning."

Den nya formuleringen är hämtad från tävlingen World Press Photo, skriver Kamera & Bild

Annons Annons

Det finns också andra förändringar i Årets bild 2011. Bland annat tillkommer klassen Nöje och Svenskt vardagsliv är tillbaka som singelklass. Klasser som utgår är bland andra Feature och Humor, skriver Kamera & Bild.

Årets bild 2011 avgörs den 18 mars 2011 i Värmekyrkan i Norrköping. Dagen innan blir det workhops, mässa och en fotorunda. Läs mer om reglerna på Årets bilds sajt

Fler avsnitt
Fler videos