Gå direkt till textinnehållet

Regeringen begär nåd om svenskarna döms

Om Martin Schibbye och Johan Persson skulle bli dömda kommer regeringen att begära nåd för dem, säger Carl Bildt i en intervju med Expressen.

Den statskontrollerade tidningen The Ethiopian Herald har tagit del av åtalet mot Johan Persson och Martin Schibbye. Där hävdas att journalisterna kommit överens med ONLF-gerillan om att hjälpa dem. Det uppger flera svenska tidningar i dag.

Enligt åtalat ska Schibbye och Persson ha träffat organisationens PR-chef i London i mars i år och senare ha fått vapenträning i Somalia. När de anhölls ska de ha ägnat sig åt terroristaktivitet i form av att samla in material om och bevaka säkerhetsrutinerna kring oljeprospektion i området.

Dessa påståenden har flera gånger tillbakavisats. Martin Schibbye och Johan Persson säger att de varit i Ogaden som journalister och inget annat. Även ONLF-gerillan säger i ett offentligt meddelande att svenskarna inte fått vapenträning av dem.

I en intervju i Expressen kommenterar utrikesminister Carl Bildt rättegången mot frilansjournalisterna som drog i gång igår. Enligt Bildt har ambassaden i Etiopien förstärkts och personalen jobbar dygnet runt med fallet. Om en fällande dom skulle utfärdas kommer regeringen att begära nåd för Schibbye och Persson.   

Utrikesministern säger också till tidningen att han inte ångrar sitt styrelseuppdrag i Lundin Petroleum.

– Vi gjorde viktiga insatser, det var ett bra företag.

Carl Bildt lämnade styrelsen en månad innan bolaget inledde sin omtvistade verksamhet i Etiopien, men huruvida han var med och fattade beslutet vill han inte berätta.

– Jag får inte kommentera det där, visar det sig, eftersom du har kollektivt ansvar som styrelse, säger Bildt till Expressen.

Fler avsnitt
Fler videos