Gå direkt till textinnehållet

Redaktörer i protest mot presslag i Sydafrika

Sydafrikanska journalister inledde i går en kampanj mot nya presslagar som man anser hotar landets pressfrihet. Arresteringen av en afrikansk reporter i onsdags har ökat oron.(Foto: Fotolia)

36 av Sydafrikas redaktörer publicerade i går söndag en protest mot regeringens förslag till ny presslag. I deklarationen uppgavs den fria pressen vara landets "livsblod", och man uppmanade regeringen att behålla landets demokratiska grundprinciper, meddelar nyhetsbyrån AP.

Sydafrikas föreslag till nya presslagar gör det möjligt för regimen att hemligstämpla ett stort antal dokument som inte är hemliga i dag. Enligt lagen blir det olagligt att läcka eller publicera information som regeringen ansett hemlig, vilket kan leda till fängelsestraff. Enligt förslagets kritiker hindrar det avslöjande av korruption och inkompetens hos landets ledare.

Kritikernas rädsla fick vatten på sin kvarn i onsdags, då en reporter fängslades, efter att han i South African Sunday Times skrivit artiklar om korruption inom polismyndigheten. Reportern Mzilikazi wa Afrika häktades i 48 timmar och hans dator togs i beslag, medan han utreddes misstänkt för bedrägeri.

Annons Annons
Fler avsnitt
Fler videos