FOTO: Tomas Ohlsson

Rapport fälls för Nya Karolinska-inslag

10 december, 2018

GRN-beslut Ett inslag i SVT Rapport var osakligt om kostnaden för Nya Karolinska Solna, enligt Granskningsnämndens beslut.

Den 25 juni i år sände Rapport i två sändningar ett inslag som handlade om att den advokatfirma som tog fram avtalet bakom sjukhusbygget fakturerat landstinget 120 miljoner.

I inslaget berättades som bakgrund att bygget av NKS skulle få kosta drygt 14 miljarder kronor, enligt landstingspolitikerna i Stockholm, men att ”det blev en affär som sprang upp i 57 miljarder”.

Flera anmälare vände sig till Granskningsnämnden och ansåg att Rapport förmedlade en missvisande och partisk bild av kostnaden för NKS. Att jämföra 14 och 57 miljarder var som att jämföra äpplen och päron, enligt dem, eftersom de 57 miljarderna också inkluderade 40 års drift av sjukhuset.

SVT skriver i sitt yttrande bland annat att inslaget klargjorde att affären gjordes som ett så kallat OPS-avtal (offentlig-privat samverkan) och att det beskrev att bland annat decenniers drift och underhåll av sjukhuset ingick i det.

Granskningsnämnden konstaterar i sitt beslut att det i november 2018 fanns information på Stockholms läns landstings webbplats om att NKS kostar 14,5 miljarder att bygga, att byggkostnaden ligger fast, samt att förutsättningarna för servicetjänster och underhåll är oförändrade sedan juni 2010.

Mot bakgrund av den informationen anser Granskningsnämnden att inslaget i Rapport blev så missvisande att det strider mot kravet på saklighet.

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.
GRN-beslut

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies