Gå direkt till textinnehållet

Radiosporten kortar sina sändningar

Radiosportens sändningar blir nästan en timme kortare på vardagarna och en till två timmar kortare på helgen, på grund av all inställd livesport.

Normalt sänder Radiosporten 20-25 timmar i veckan med stort fokus på liveidrott. Efter corona-virusets framfart, som bland annat lett till inställda ligor i flera av våra största idrotter, kommer alltså beslutet att man kortar sändningarna. 

– Ingen planering kan gå särskilt långt fram i tiden just nu men utifrån den kunskapen vi har idag om läget, så är beslutet att korta med 55 minuter på vardagarna och en till två timmar på helgerna, säger Radiosportens chef Markus Boger.

Den här veckan kommer man att sända som vanligt då nyhetsläget är extra hett i spåren av viruset. Bland annat väntas en så kallad ”super-tisdag” i morgon med besked om både Fotbolls-EM och Ishockey–VMs vara eller icke vara. 

Annons Annons

Men sen handlar det om sändningar från 19.15 – 21 på vardagar, och 15-17 på helger som gäller, åtminstone ett tag framåt. 

– Just nu är nyhetsläget hett i och med beskeden om mästerskapen, men när den intensiva rapporteringen kring det har lagt sig räknar vi med en annan karaktär av nyhetsläge då det inte är några matcher. Men visst finns det en mängd nyhetsvinklar att jobba med ändå, som de ekonomiska effekterna av viruset, hur det påverkar klubbarna och annat, säger Markus Boger. 

Hur blir det med reportrarna? Kan några flytta till andra SR-redaktioner?
– Det är lite tidigt att säga, i nuläget behöver vi våra reportrar men på sikt kan det vara så att andra redaktioner behöver förstärka. Då ska de självklart arbeta där de gör mest nytta.

På Radiosporten finns det reportrar som redan har skaffat så kallade ”selfie-pinnar” för att kunna erbjuda intervjupersonerna att man fäster mikrofonen vid en sådan, om det finns önskemål att hålla längre avstånd på grund av smittorisk. 

Exempelvis hade reportern Jonas Enarsson en sådan med sig under alpina tävlingar i Åre nyligen. 

– I övrigt är vi noga med att följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer, SR har tidigare idag beslutat att så många som möjligt ska arbeta hemma om arbetet tillåter.

På SVT utökar man bevakningen om corona. Bland annat extrainsätter man program klockan 20.00-20.30 i SVT2 måndag till fredag. 

I kväll, måndag 16 mars, gör också Fråga doktorn en direktsändning om coronaviruset, skriver SVT i ett pressmeddelande.

Go’kväll kommer under hela veckan att sända direkt och gör det i samarbete med Fråga doktorn-redaktionen, samt vetenskapsredaktionen, för att svara på tittarnas frågor med hjälp av smittskyddsexperter i Umeå.

Fler avsnitt
Fler videos