Gå direkt till textinnehållet

Pussy Riot-video stoppad i Ryssland

Sedan en domstol stämplat videoklipp med punkgruppen Pussy Riot som "extremistiska" har klippen blockerats för ryska internetanvändare. Nu är många rädda för att friheten på internet hotas i Ryssland.

Den ryska punkgruppen Pussy Riots tre medlemmar åtalades efter en aktion i ryskortodoxa Frälsarkatedralen i Moskva i februari, då de iklädda färgglada klänningar sjöng ”Guds moder ta bort Putin”. Domen blev två års fängelse vardera. En av medlemmarna fick senare sitt straff omvandlat till villkorlig dom.

Dagens Nyheter berättar att en domstol i Moskva stämplat videon med Pussy Riot som "extremistisk". Domaren Marina Musimovitj hävdade i sitt beslut att gruppen förolämpar religiösa människor.

Enligt en ny lag från den 1 november har ryska internetleverantörer tre dygn på sig att blockera en sajt som definieras som extremistisk eller stötande. Fristen för Pussy Riot-videon löpte ut på söndagen och Youtubes ägare Google meddelade att domstolsbeslutet ska efterlevas.

Annons Annons

Det ryska Piratpartiets ordförande Pavel Rassudov fruktar nu att internetfriheten i Ryssland är hotad.

"De har givetvis sneglat på Kina. Men våra ledare blev också skrämda av den arabiska våren, när allt motstånd organisaerades med hjälp av nätet", säger han enligt DN.

Det ryska Piratpartiet har lagt upp en lista på nätet där de publicerar vilka sajter som bannlysts. Än så länge har censuren drabbat omkring 200 nätsajter.

Fler avsnitt
Fler videos