Gå direkt till textinnehållet

Public service och dagspress tappar i förtroende

Förtroendet hos allmänheten för Sveriges Radio och Sveriges Television sjunker. Det visar den årliga undersökningen Förtroendebarometern. Även förtroendet för de lokala tidningarna minskar.

Sedan 1997 har MedieAkademin gjort sin årliga Förtroendebarometer där 1 200 personer uppger sitt förtroende för medier, samhällsinstitutioner, partier och företag.

Förra året var det 70 procent som uppgav mycket eller ganska stort förtroende för Sveriges Radio. I årets undersökning har det sjunkit till 64 procent. Även SVT tappar där andelen som i hög grad litar på dem minskar från 66 till 60 procent. TV 4 tappar också från 29 till 27 procent.

Barometern visar att DN tappar från 46 till 44 procent och den lokala tidningen minskar från 46 till 42 procent. Aftonbladet och Expressen ligger kvar på lägre siffror, med ett förtroende på 14 respektive 10 procent. Men när man ställer frågan om "förtroendet för samhällsinstitutioner" som regeringen, facket och dagspressen – så går förtroendet för dagspressen upp från 24 till 31 procent som visar mycket/ganska stort förtroende.

Även polisen, sjukvården och Svenska Kyrkan har förlorat mycket förtroende det senaste året, enligt den nya undersökningen.

MedieAkademins förtroendebarometer är sammanställd av Göteborgs universitet och TNS-Sifo.

Fler avsnitt
Fler videos