Gå direkt till textinnehållet

Problem att få visum till Etiopien för svenska journalister

 De svenska journalisterna Björn Lockström och hans kollega Mikael Nilsson ansökte för en och en halv månad sedan om visum till Etiopien. Ännu har de inte fått något svar.- Vi fick besked att det skulle ta 10-20 dagar. Jag får känslan av att de inte tycker det är så bra att vi kommer dit, säger Björn Lockström.(UPPDATERAD)  

Björn Lockström berättar att de sökte visum någon dag efter det att svenskarna Martin Schibbye och Johan Persson fängslats.

– Vi sökte riktigt arbetsvisum, på ett turistvisum kan man ingenting göra. Grundsyftet var att få prata med dem, och beskriva vad som skett. Vi skulle också ha pratat med UD-personalen därnere. Det är en ganska stor ambassad med 30 anställda.

Men hittills har inget besked kommit, trots att det gått över 40 dagar sedan de ansökte om visum.

Björn Lockström har ringt nästan varje dag för att höra om de fått något beslut om visumet. Svaret är alltid detsamma: No answer (inget svar).

– Det märkliga var att när vi pratade med konsuln sa han att det skulle ordna sig och att det inte var några problem.

I Etiopien hade Björn Lockström och hans kollega också tänkt åka till ett flyktingläger. På frågan om de även kunde besöka Ogaden-provinsen, där Martin Schibbye och Johan Persson enligt anklagelserna ska ha befunnit sig olagligt, sa han att det inte var några problem.

– Det här är nog ganska känsligt. Anledningen till att vi inte har någon koll på vad som händer därnere, är ju att ingen fått träffa dem. Grejen är också att Sverige är en av de största bidragsgivarna till Etiopien. De borde vara lite mer välvilliga mot oss. Det är märkligt att de inte låter oss åka dit.

– Det är av stort allmänintresse att allmänheten får höra fler än en sida i den här historien.

Från den etiopiska ambassaden svarar Mikbib att ambassaden har skickat visumansökan för journalisterna vidare, men att de inte har fått något svar ännu.

– Jag har ingen information om varför det dröjer. Normalt tar det 20 dagar att få visum. Så fort vi får besked, kommer de att få sitt journalistvisum, säger Mikbi.

 

Fler avsnitt
Fler videos