Gå direkt till textinnehållet

Prisad egyptisk pressfotograf ute ur fängelset

Den egyptiske bildjournalisten Mahmoud Abu Zeid, känd som Shawkan, släpptes på måndagen ur Torafängelset där han suttit i fem år.

Frilansfotografen Mahmoud Abu Zeid, kallad ”Shawkan”, greps i augusti 2013 när han bevakade strider mellan säkerhetsstyrkor och president Morsis anhängare efter att en sitt-demonstration i Kairo upplösts.

Han åtalades först två år senare för vapenbrott, för att ha deltagit i en olaglig demonstration, mord och mordförsök. Rättegången som omfattande fler än 700 tilltalade pågick fram till 2017 med 64 dagar i domstol. Under den summariska rättegången presenterades inga bevis mot Abu Zeid, som inte heller tilläts ha sin advokat i rättegångssalen.

Han dömdes i september 2018 för mord och för medlemskap i en terroristorganisation till fem års fängelse och skulle egentligen ha släppts omgående för avtjänad tid.

Abu Zeid är nu villkorligt frigiven och måste tillbringa nätterna på en polisstation de närmaste fem åren. Han får inte heller sköta sina egna finanser under fem år.

”Vi är lättade över att höra att Shawkan till slut är fri efter att ha tillbringat mer än fem år i fängelse och vi kräver att myndigheterna upphör med sin skamliga behandling av denna bildjournalist genom att dra tillbaka villkoren för hans frigivning”, säger Sherif Mansour, Committee to Protect Journalists koordinator för Mellanöstern och Nordafrika i ett uttalande. Han fortsätter:

”Den egyptiska regeringen borde omgående vidta åtgärder för att förbättra sin image, som har svärtats ned av detta orättfärdiga fängslande – och regeringen kan börja med att släppa alla journalister som fängslats för att de utfört sitt jobb.”

Fler avsnitt
Fler videos