Gå direkt till textinnehållet

Poliser och extremister hindrade journalister i Leipzig

Minst 38 journalister hindrades av poliser och demonstranter att utföra sitt arbete under en demonstration mot den tyska regeringens coronastrategi i Leipzig i helgen. Det uppger det tyska journalistförbundet DJU.

Demonstrationen ”Querdenken” i Leipzig i Tyskland i lördags lockade 20 000 personer, bland dem personer från högerextrema grupperingar. Polisen valde att upplösa demonstrationen på grund av att antalet deltagare vida överskred begränsningarna med anledning av coronapandemin.

Under konfrontationen mellan demonstranterna och polisen utsattes journalister för fysiska angrepp från högerextremister, och polisen gjorde inte skillnad mellan demonstranter och journalister på plats, och ska inte heller ha ingripit när journalister attackerades.

Enligt det tyska journalistförbundet DJU hindrades minst 38 journalister att utföra sitt arbete, varav nio av polisen. Poliser registrerade journalister som filmade demonstrationen och flera bildjournalister hindrades att ta foton för att de ”provocerade demonstranterna”. Ett dussin journalister ska också ha gripits av polis på centralstationen i Leipzig och en journalist fråntogs sitt presskort.

Annons Annons

”Poliserna har inte bara misslyckats med att fullgöra sitt uppdrag att skydda pressfriheten och journalister; en del av dem hindrade journalister från att utföra sitt arbete. Detta är en farlig utveckling för demokratin och en larmsignal för dem som är politiskt ansvariga. Det måste säkerställas att journalister kan rapportera om demonstrationer som i Leipzig utan rädsla och obehindrat ”, säger DJUs ordförande Tina Groll.

Även det tyska journalistförbundet DJV kritiserar polisens agerande.

”Polisens uppgift är att skydda pressfriheten och journalister – särskilt när de attackeras av nazister och covidförnekare”, säger DJVs ordförande Frank Überall i en kommentar.

Europeiska Journalistfederationen fördömer våldet och uppmanar tysk polis att göra sitt yttersta för att skydda journalister som bevakar demonstrationer.

Fler avsnitt
Fler videos