Gå direkt till textinnehållet

Polisen överväger stramare regler för utlämning av bilder

Polisen i Köpenhamn överväger att införa nya riktlinjer för mediers bruk av bilder från övervakningskameror. Detta efter att en mor klagat på att hon flera gånger på TV sett sin son misshandlas.

Marianne Knorrs son blev överfallen och misshandlad på Ströget i Köpenhamn. Mannen som misshandlade sonen grips tack vare bilder från övervakningskameror. Bilderna på överfallet visades sedan i flera TV-program och på nätet.

Detta upprörde modern som i ett debattinlägg frågar sig varför inte offren blivit tillfrågade om bilderna ska lämnas ut till medier.

"Det är lyckligtvis mycket sällsynt vi upplever denna kritik och vi gör allt vi kan för att undvika det. Omsorg om den skadade är alltid det första i ett sådant fall", säger Jens Harder Højbjerg, kommunikationschef på Köpenhamnspolisen, till journalisten.dk .

Han säger att när polisen lämnar ut material till medier gör man en granskning om bilderna är relevanta och inte kränkande.

"Vi tar till oss kritiken och funderar på om vi kan införa några förbehåll när vi lägger ut bilder som dessa till media. Vi kan till exempel begära att medier bara använder bilder i ett specifikt tillfälle och sedan tar bort dem från arkivet. Men det är inte en lätt uppgift att utveckla sådana riktlinjer, eftersom vi respekterar det faktum att medierna kommer att undvika varje form av reglering", säger Jens Harder Højbjerg.

 

 

Fler avsnitt
Fler videos