Gå direkt till textinnehållet

Polisen i Östergötland får kritik av JO

Justitieombudsmannen kritiserar polisen i Östergötland för brister i utlämnandet av offentlig handling, och okunskap om tryckfrihetsförordningen.

Det tog två veckor för polismyndigheten i Östergötland att lämna ut en polisanmälan. Detta trots att personen som begärt ut handlingen hörde av sig till myndigheten vid ett flertal tillfällen för att påskynda ärendet, skriver Corren.se.

Justitieombudsmannen riktar kritik mot myndigheten för den bristfälliga handläggningen. Bland annat för att tjänstemannen som tog emot begäran först skickade den med internpost till registrator i Linköping, och därefter till sin chef.

JO skriver att det finns ”en betydande okunskap inom den aktuella polisgruppen när det gäller offentlighetsprincipen”, och förutsätter att polisen genomför utbildningsinsatser.

Till Corren.se säger Camilla Thorström, gruppchef för bedrägeri vid polismyndigheten i Östergötland, att personalen inte har fått tillräcklig utbildning.

”I det här fallet har man nog trott att man gjort rätt när man prioriterat diarieföring. Man har helt enkelt feltolkat och inte förstått skyndsamhetskravet.”

Fler avsnitt
Fler videos