Gå direkt till textinnehållet

Polischef varnade studenter för medier

En hög polischef höll föredrag för polisstudenter och varnade dem för att berätta negativa saker om polisen för medierna. På Polishögskolan tar ledningen avstånd från hans uttalanden.

Dagens Nyheter har lyssnat på en ljudinspelning av föreläsningen. På bandet säger Karl Wallin, rikspolischefens närmaste man och kanslichef på Rikspolisstyrelsen, bland annat:

"Hitta inte på en massa tokigheter och beskriv organisationen som en organisation som inte fungerar och att cheferna är fullständigt kass. Det enda som händer då är att media tacksamt suger åt sig."

Karl Wallin säger också att yttrandefriheten ger poliser rätt att kontakta medier men fortsätter sedan med att säga: "Men om ni lämnar information som hela tiden bygger på att ni fullständigt okritiskt vräker ur er saker – då skapar det en grund för media att hantera det där. För mig handlar det hela tiden om att tänka att – om jag säger det här – vad får det för effekter?".

Nils Funcke, expert på yttrandefrihetsfrågor och sekreterare i yttrandefrihetskommittén, säger till Dagens Nyheter att Karl Wallins yttrande är "synnerligen olämpligt".

Och på Polishögskolan säger rektorn Doris Högne Rydheim: "Det är olyckligt. Uttalandet ligger inte i vår anda om att vi ska vara öppna mot medier".

I Dagens Nyheters intervju med Karl Wallin säger han att han "borde kanske ha varit tydligare eftersom jag själv står för att man ska säga vad man tycker och tänker".

 

Fler avsnitt
Fler videos