Gå direkt till textinnehållet

PO om Leveson-förslag: Steg i fel riktning

Allmänhetens pressombudsman Ola Sigvardsson ser faror i förslaget att skärpa övervakningen av brittiska medier.

I går presenterade Lord Justice Brian Leveson sin rapport om vilka förändringar som behöver göras av det engelska pressetiska systemet efter de skandaler som under senare år avslöjats på bland annat News of The World.

– Leveson har uppenbart rätt i att det behövs en förändring av det pressetiska systemet i England. Men jag är tveksam till förslaget att pressens självsanering ska lyda under en lagstödd myndighet, säger Ola Sigvardsson.

Men det vore förstås värre om en myndighet direkt övervakade medierna, påpekar han.

– Men även detta är ett steg i fel riktning. I ett annat politiskt läge skulle man kunna använda den föreslagna myndigheten för att inskränka viktiga delar av pressfriheten.

– Jag är särskilt kritisk till att en lagstödd myndighet ska kunna straffa tidningar genom att utfärda stora böter. Då gör staten ingrepp mot tidningarna, vilket är bekymmersamt.

Sigvardsson anser att man borde stanna vid att göra om och stärka Press Complaints Commission, PCC, den engelska motsvarigheten till det svenska pressetiska systemet, en omgörning som skulle innebära att allmänheten var i majoritet i PCC.

Ola Sigvardsson tror inte att Leveson-rapportens förslag kommer att inspirera svenska myndigheter och politiker. Han tror att det i Sverige finns ett förtroende för att pressens självreglerande system fungerar väl.

Fler avsnitt
Fler videos