Gå direkt till textinnehållet

PO hotad efter artikel om tunnelbanerånaren

Pressombudsmanen Ola Sigvardsson har utsatts för hot efter att ha skrivit ett debattinlägg om tunnelbanerånaren i Stockholm.

Utanför Ola Sigvardssons bostad i Stockholm hade någon eller några målat ett tunnelbane-spår. På spåret låg en bild av den person som misstänks ha stulit från en medvetslös man som ramlat ner på tunnelbanespår, utan att hjälpa honom. Över bilden och spåret hade djurblod hällts, skriver Medievärlden.

Ola Sigvardsson har anmält händelsen till polisen.
– Polisen har sagt att jag ska vara försiktig, för det är utan tvekan riktat mot mig, säger Ola Sigvardsson.
Han är helt övertygad om att målningen på trottoaren är kopplad till den debattartikel han publicerade i Medievärlden där han resonerar om det lämpliga i att publicera bilder på misstänkta brottslingar innan de gripits av polisen.
– Det jag skrev ledde först till att Medievärldens kommentarfält fylldes med aggressiva påhopp om att jag borde få känna på hur det är att bli lemlästad och att jag borde kastas ner på tunnelbanespåret. Temat i inläggen var att jag ingick i en konspiration att inte exponera invandrare då de begår brott. I texten tar jag upp mediers roll, om man ska publicera identiteten innan personen är gripen. Jag har inte skrivit om etnicitet. Det är något som de läste och tolkat in, säger Ola Sigvardsson.
En högerextrem grupp på Facebook har tagit på sig ansvaret för händelsen.

– Alla hot som riktas mot yttrandefriheten måste fördömas, säger Jonas Nordling, Journalistförbundets ordförande.

”Det är nu extra viktigt att branschen fördömer attacken och istället fortsätter lyfta fram behovet och vikten av pressetisk debatt när det gäller svåra publicistiska beslut. Det här ska inte skrämma oss utan tvärtom”, säger Jeanette Gustafsdotter, VD för Utgivarna i ett pressmeddelande.

 

Fler avsnitt
Fler videos