Gå direkt till textinnehållet

PFK uppmanar till kamp mot fotoförbud

Mia Karlsvärd, vice ordförande i Pressfotografernas klubb (PFK), uppmanar till kamp mot inskränkningar i pressfriheten som ligger som lagförslag.

Förslaget till fotoförbudslag som kan komma att klubbas av riksdagen i vår kan börja gälla tidigast 1 juli 2012. Lagförslaget innebär att det blir olagligt att genom att fotografera kränka den enskildes personliga integritet.

Som olovlig fotografering ska enligt förslaget räknas inte bara foton som tas till exempel genom ett fönster in i någons hem, på toaletter eller i omklädningsrum – utan också all fotografering som "oavsett plats sker på ett sätt som är påträngande, närgånget eller dolt och ägnat att allvarligt kränka den enskildes personliga integritet som privatperson".

Mia Karlsvärd, som även är ledamot i Journalistförbundets yrkesetiska nämnd och fotograf på Östgöta-Correspondenten, ser de omdebatterade fotoförbuden på flera landsting som symtom på en tilltagande censur i Sverige. I en debattartikel på PFKs sajt uppmanar hon att journalisterna ska lyfta upp frågan om konsekvenserna av lagförslaget på agendan. Hon skriver bland annat:

"Vad är vi rädda för? Att bli plåtade i duschen, i sovrummet av före detta pojkvänner? Sådana stollar är svåra att skydda sig från, men borde kunna stävjas med andra lagar. Kommer nästa steg bli att penslar blir förbjudna för risken att avbilda?

Hur ska du och jag veta när det är lagligt att lyfta kameran och trycka på avtryckaren. Hittills har jag som pressfotograf med de etiska reglerna i ryggraden och moralens fana i fotoväskan kunnat ta mina bilder och sedan i osäkra fall kunnat komma överens med ansvarig utgivare om bilderna ska publiceras eller ej."

 

 

 

Fler avsnitt
Fler videos