Gå direkt till textinnehållet

Pengarna för Arbetarbladet ska stärka S i medierna

Mittmedia har köpt arbetarrörelsens andel av Arbetarbladet för hundra miljoner kronor. Vad arbetarrörelsen ska göra med pengarna är ännu oklart. Vissa vill satsa på medier, men oklart vad.

Mittmedia vill äga samtliga 17 tidningar som ingår i bolaget till hundra procent. Därför kom man med ett erbjudande att köpa AB Intressenters nio procent av Arbetarbladet. AB Intressenter ägs av flera fackföreningar och arbetarkommunerna i Gästrikland och Norduppland.

AB Intressenter sålde sin andel för hundra miljoner till Mittmedia. I avtalet står det att arbetarkommunen ska ha inflytande över Arbetarbladets ledarsida, att Arbetarbladet och Gefle Dagblad ha två separata redaktioner och att Arbetarbladet ”har en ansvarig utgivare som vi har förtroende för”, enligt AB Intressenters ordförande Sture Sandberg.

Avtalet är liknande det som tidigare fanns mellan Mittmedia och AB Intressenter och gäller fram till 2018, med möjlighet att förlängas med samma villkor.

Annons Annons

Vad arbetarkommunen ska göra med de 100 miljonerna är ännu inte bestämt.

– En grupp vill att pengarna ska användas till att stärka rörelsens medverkan i medier. Andra vill använda pengarna till annat. Det handlar inte bara om att satsa på nya medier, utan även rörelsens förmåga att hantera medier. Det är den diskussion som vi nu för, säger Sture Sandberg.

Bolagsstämma hålls den 17 juni och då kommer ett beslut om hur de 100 miljonerna ska användas.

Fler videos
Fler avsnitt