Gå direkt till textinnehållet

P4 Västernorrland avpublicerade inslag om NMR

En manifestation av nazistiska NMR i Härnösand ledde till en publicering, en avpublicering och en återpublicering på P4 Västernorrlands sajt. Besluten har väckt intern diskussion och kritik.

Bakgrunden till manifestationen av den nazistiska organisationen NMR beskrivs av Expo som en minnesstund över en 19-årig man som mördades en vecka tidigare, och flera lokala medier rapporterade om manifestationen i lördags, bland dem SVT Västernorrland och Mittmedias sajt Allehanda.

Även P4 Västernorrland rapporterade, först med ett kortare inslag i fredags om den planerade demonstrationen, och sedan på lördagen när landshövdingen Berit Högman i sociala medier öppet kritiserat polisen för att inte ha ingripit mot NMR under manifestationen som ägde rum på trappan till landshövdingens residens.

Men på lördagskvällen beslutade tillförordnad kanalchef och ansvarig utgivare Matilda Jansson att det publicerade inslaget med intervjun med landshövdingen skulle tas bort från sajten. I ett internt meddelande till personalen skrev Matilda Jansson i söndags:

Annons Annons

”Det är ju just den här uppmärksamheten dom söker. Det här kommer säkert att aktualiseras fler gånger och det är viktigt att vi tänker oss för och det är ju inte så att vi aldrig får nämna NMR.”

Beslutet väckte intern kritik. Enligt uppgifter till Journalisten finns det medarbetare som upplevt att P4 Västernorrland ”mörkat” eller ”tystat” att nazister manifesterar, samt den kritik som landshövdingen riktat mot polisen för passivitet. Det har också funnits en öppen mejldiskussion på redaktionen med kritik mot beslutet.

Matilda Jansson försäkrar att det publicistiska beslutet handlat om något annat:

– Polisen fick inte möjlighet att bemöta kritiken från landshövdingen. Det gick för snabbt. Därför fattade jag beslut om att avpublicera artikeln, säger Matilda Jansson till Journalisten.

Så det handlade inte om NMR alls?
– Jo, det handlade ju om NMRs demonstration, men beslutet jag fattade hade med polisens bemötande att göra. Nu har vi fått en kommentar från polisen och kommer därför att återpublicera artikeln, med den kommentaren.

Om det saknades kommentar från polisen, kunde man inte bara ha gjort en uppföljande publicering och låtit dem gamla ligga kvar?
– Jag gjorde bedömningen att polisens kommentar behövdes i direkt anslutning till kritiken, eftersom det var kritiken som var i fokus för publiceringen, säger Matilda Jansson.

På måndagseftermiddagen har inslaget återpublicerats på P4 Västernorrlands sajt, med en länk till ett nytt inslag med polisens kommentar.

Fler avsnitt
Fler videos