Gå direkt till textinnehållet

P3 Nyhetsguiden Årets Förvillare

Föreningen Vetenskap och Folkbildning har utsett P3 Nyhetsguiden till Årets Förvillare 2012 efter programmets rapportering om HPV-vaccin mot livmodercancer. Årets Folkbildare är Medierna i P1 som bland annat har granskat P3 Nyhetsguidens vaccinrapportering.

Vetenskap och Folkbildning utser varje år sedan 1987 Årets Förvillare och Årets Folkbildare. I år går båda utmärkelserna till program i Sveriges Radio.

Årets Folkbildare är det mediegranskande programmet Medierna i P1, som får priset bland annat för sin kritiska granskning av P3 Nyhetsguidens rapportering om vaccin, som samtidigt alltså utses till Årets Förvillare.

– Vi kan alla vara tacksamma för deras arbete med att hålla Mediesverige under lupp, säger Martin Rundkvist, ordförande i Vetenskap och Folkbildning i en kommentar till utnämningen av Medierna till Årets Folkbildare.

Annons Annons

I april 2012 publicerade P3 Nyhetsguiden fem inslag om HPV-vaccinet mot livmodercancer.

I motiveringen skriver VoF:

”I de fem inslagen om vaccinet tog redaktionen för givet att en viss persons skakningar och svimningsanfall berodde på HPV-vaccinet, trots att det inte finns några konstaterade biverkningar av det slaget. Redaktionen blandade ihop inrapporterade biverkningar och konstaterade biverkningar. Bland annat sa reportern att det finns rapporter om dödsfall, vilket kan ha spätt på en överdriven rädsla för vaccinering.”

– De har gjort mycket bra under året, men de felaktiga påståenden som de fört ut är allvarliga och skrämmer upp unga kvinnor i onödan, kommenterar Martin Rundkvist.

– Att en del känner sig osäkra på om vaccinet är säkert är naturligt, men tyvärr finns det de som sprider rena lögner och piskar upp denna oro, säger Martin Rundkvist. Journalister har därför ett stort ansvar för att reda ut vad som är sant. Det var troligen även Nyhetsguidens ambition, men det misslyckades de kapitalt med.

Journalisten söker P3 Nyhetsguiden för en kommentar.

Fler avsnitt
Fler videos