Gå direkt till textinnehållet

Över 70 procent av pengarna slut

Insamlingen till Johan Persson och Martin Schibbye har nu dragit in 900 000 kronor. En av de största givarna är Jan Guillou. Men utgifterna är hittills 650 000 kronor och det är tveksamt om pengarna kommer att räcka.

Insamlingen till de fängslade journalisterna Martin Schibbye och Johan Persson passerade i veckan 900 000 kronor. Bland givarna finns många journalistklubbar, men också privatpersoner.

En av de största givarna är journalisten och författaren Jan Guillou som häromveckan skänkte 50 000 kronor.

– Jag har inte lyckats få tag på Jan Guillou för att tacka honom än, säger Urban Löfqvist på Reportrar utan gränser som håller i insamlingen.

650 000 kronor, över 70 procent av de insamlade medlen, har redan gått åt, enligt Reportrar utan gränser. Utgifterna har varit:

  • 330 000 kronor i advokatkostnader
  • 170 000 kronor i resekostnader för anhöriga, tolkar och vittnen
  • 50 000 kronor för bland annat trycksaker och en webbsida
  • 100 000 kronor har förts över till svenska ambassaden i Addis Abeba för UDs utgifter, bland annat rättshjälp och för att Johan och Martin ska få mat i fängelset

Det återstår 250 000 kronor på insamlingskontot. Det är tveksamt om de pengarna kommer att räcka.

– Vi har inte fått fakturan för advokatkostnaderna under december månad än. Det var en intensiv månad, så det är troligt att den kommer att vara hög. Vi vet inte hur stora advokatkostnaderna blir under nådeprocessen heller. Vi bedömer att det finns ett fortsatt behov av att samla in pengar, säger Urban Löfqvist.

Fler avsnitt
Fler videos