Österrikisk journalist gripen i Turkiet

14 september, 2018

Den österrikiske journalisten Max Zirngast har gripits av turkisk polis i huvudstaden Ankara. Enligt medieuppgifter kan anklagelserna mot honom röra ”stöd till en terroristorganisation” och ”politiska publiceringar”.

Max Zirngast studerar statsvetenskap i Ankara och skriver för flera vänsterpublikationer, bland andra den österrikiska tidskriften re:volt, den amerikanska tidskriften Jacobin och den turkiska månadstidningen Toplumsal Özgürlük. Han har skrivit kritiskt om den turkiske presidenten Recep Tayyip Erdogan och var politiskt aktiv i det prokurdiska partiet HDP under den senaste valrörelsen.

Tidigt på morgonen den 11 september greps han och två turkiska medborgare av antiterroristpolis i en lägenhet i Ankara. Orsaken till gripandet har inte offentliggjorts men enligt uppgifter i medier kan han vara misstänkt för stöd till en terroristorganisation och för sina politiska publiceringar.

Europeiska Journalistfederationen, Internationella Journalistfederationen och det österrikiska journalistförbundet GPA-dip kräver att Max Zirngast omgående försätts på fri fot.

”Gripandet av österrikaren är inte det första fallet av politiskt godtyckligt agerande av den turkiska staten gentemot regimkritiker. Vi har bevittnat en massiv repression mot journalister och medier i åratal. Turkiet förflyttar sig längre och längre bort från standarden för ett fritt och demokratiskt samhälle”, säger Eike Kullman, ordförande i GPA-dip i en kommentar.

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies