Gå direkt till textinnehållet

Orvesto: Här ökar räckvidden

Sydsvenskan, DN, PRO-pensionären och Sveriges Natur. Det är några tidningar vars räckvidd ökar i senaste Orvesto Konsument. Sveriges Naturs tf chefredaktör förklarar uppgången med tidningens satsning på gräv.

Idag presenterade Orvesto sin räckviddsmätning för perioden 1 september-31 december 2019. Totalt deltog 13 660 personer i mätningen.

Trots fallande räckvidd i print ökar nästan alla stora dagstidningar sin totala räckvidd, genom en krafigare digital ökning. Det gäller bland annat DN, som ökar med 18 procent jämfört med samma period 2018, Sydsvenskan, Svenska Dagbladet, Dagens Industri, Aftonbladet och Expressen.

Göteborgs-Postens nygamla räckviddsmål ger resultat i form av ökad digital räckvidd, men den räcker inte för att kompensera för ett kraftigt tapp i printräckvidd.

Annons Annons

Bland tidskrifterna hör Allas, PRO-pensionären och Sveriges Natur till vinnarna. Naturskyddföreningens medlemstidning har ökat printräckvidden med 16 procent eller 27 000 det senaste året, och når nu nästan 200 000 läsare.

Tf chefredaktör Malin Crona menar att många uppskattar tidningens granskande journalistik:

– Vi ser att den påverkar. Vi har de senaste åren vunnit flera Guldspadar för våra avslöjanden. 2017 tog vi emot Guldspaden för vårt avslöjande om palmoljerester i biodiesel vilket ledde till att riksdagen röstade för att ta bort det statliga stödet. 2018 fick vi Guldspaden för avslöjandet om hur Strålsäkerhetsmyndigheten mörkade risker med slutförvaret i Forsmark, vilket bidrog till att domstolen underkände förslaget. 

Speglar er uppgång ett ökat intresse för klimat- och miljöfrågorna?
– Ja. Men framför allt att vi vågar fortsätta ställa de obekväma frågorna. Många vill komma med snabba lösningar och det är viktigt att det finns redaktioner som vågar granska även det som presenteras som lösningar. Vårt jobb som journalister är inte att ge läsarna falskt hopp utan att beskriva sanningen. När kärnkraft, vätgas och koldioxidlagring föreslås som lösningar för att rädda klimatet är det vårt jobb att granska hur realistiska lösningarna är.

– Läsarna uppskattar också vårt uppdrag att beskriva känslan för naturen där pappersmagasinet har en särskild förmåga att skapa den rätta känslan och stämningen genom våra uppskattade bild- och naturreportage, menar Malin Crona.

Hur mycket handlar ökningen om att Naturskyddsföreningen fått fler medlemmar och ni fler prenumeranter?
– Vi ser att varje exemplar av tidningen blir läst av allt fler personer. Det ökade antalet läsare kan alltså inte förklaras av fler medlemmar utan av att tidningen har blivit mer känd hos fler.

Fler avsnitt
Fler videos