Gå direkt till textinnehållet

Oro för VFs tryckeripersonal efter VKs uppköp

Västerbottens-Kuriren köper in sig och blir hälftenägare i huvudkonkurrenten Västerbottens Folkblad. Affären kommer att få konsekvenser för VF. Redan nu talar man om gemensamt tryckeri och en eventuell flytt av VFs redaktion. Hur många tjänster som försvinner är dock oklart.

Västerbottens-Kuriren köper in sig och blir hälftenägare i huvudkonkurrenten Västerbottens Folkblad.
Affären kommer att få konsekvenser för VF. Redan nu talar man om gemensamt tryckeri och en eventuell flytt av VFs redaktion. Hur många tjänster som försvinner är dock oklart.

Affären presenterades i fredags och briserade som en bomb på de två redaktionerna i Umeå. Förslaget går ut på att VF flyttas till ett nytt bolag där VK skjuter till kapital motsvarande den substans VF har. Priset VK ska betala är inte bestämt men ligger mellan fem och åtta miljoner kronor. I gengäld får VK halva aktiekapitalet.

VF blir tabloid och tjänster på tryckeriet hotas

För VK får affären inga konsekvenser. VF, däremot, som haft mer eller mindre ansträngd ekonomi sedan A-presskonkursen 1992, kommer att påverkas.

Redan nu står det klart att VF i framtiden kommer att tryckas på VKs tryckeri där också Dagens Nyheter, Svenska Dagbladet och Expressen trycks. För VF betyder det att man då kommer att gå över från berlinerformat till tabloid. Åtta tjänster i tryck och distribution på VF hotas. Även personalen i packsalen berörs, men de är inte anställda av tidningen. Vidare kommer det för VF, som ju utan tryckhall inte alls behöver dagens lokaler, att bli aktuellt med en flytt av hela redaktionen närmare VK. Nya lokaler för VF har man redan börjat titta på.

Vidare kan VF-tjänster på ekonomiavdelningen och annonsproduktionen beröras.

Klart står dock att VF blir kvar med egen redaktion, egen säljavdelning och socialdemokratisk profil. Klart är också att chefredaktör och ansvarig ska utses på förslag av VF.

VF tvingas gå i tryck före VK

Daniel Nordström är journalistklubbens ordförande på Västerbottens Folkblad. Han ser positivt på att framtida utgivning säkras, men är kritisk till att dela tryckeri med konkurrenten:

– Vi tvingas gå i tryck mycket tidigare. Det hindrar vår kvällsbevakning. Dessutom trycker vi i VK-huset. Det innebär ju att de kan läsa vår tidning innan de trycker sin egen och det känns ju inte alls bra.

VFs förre ordförande Bertil Hammarstedt har gjort en långtidsutredning om VFs möjligheter till överlevnad och det är den som ligger till grund för samarbetet med VK.

Daniel Nordström igen:

– Det finns kanske andra alternativ, men Hammarstedt säger att det här är det bästa och jag har förtroende för honom så vi vill inte förkasta idén idag.

VK har 192 anställda och en upplaga runt 42 000. Motsvarande siffror för VF är 87 anställda och drygt 17 000 ex. VKs VD Erik Orring sa först att cirka 25 tjänster på VF kan försvinna. Det dementerade VFs förhandlingsrepresentant Bertil Hammarstedt som helt otänkbart och även Orring backade på den punkten utan att precisera sig. Att det blir nedskärningar på VF är dock enligt Orring helt klart.

– Jag känner naturligtvis oro för bland annat tryckpersonalen. Däremot tror jag inte att de kommer att peta i den redaktionella bemanningen. På VF är det journalisterna som sitter tryggast, säger Nordström.

Personalen fick nyheten via VKs hemsida

Det är inte fel att påstå att VK och VF är som hund och katt och de två företagens gemensamma affärer började också i den andan.

VKs internettidning vk.se spräckte under rubriken VK KÖPER VF nyheten fem timmar innan presskonferensen. Eftersom VFs personal inte hade fått någon information tvingades man på VKs hemsida läsa om hur detaljerna för samarbetet efterhand kablades ut. Bristen på information rörde upp känslorna ytterligare. Bertil Hammarstedt inledde presskonferensen med att skälla ut dels vk.se för att ha presenterat felaktiga uppgifter, dels VKs VD Erik Orring för att ha läckt information.

Vk.se hade dessutom lagt ut Internetfrågan: ”Är det bra att VK räddar VF?”

– Frågan är osmaklig, ja avskyvärd, säger Daniel Nordström.

Han säger att affären handlar om att skjuta pengar till VF, men också om att trygga VKs framtid. Utan VF kommer VKs distributionskostnader att bli betydligt mycket större.

VKs Erik Orring uttryckte sig diplomatiskt:

– VK behöver VF lika mycket som VF behöver VK.

Bertil Hammarstedt är nöjd med bolagsbildandet.

– VF hade kunnat klara sig ett, två, fem år eller kanske ännu längre. Jag har haft styrelsens uppdrag att ta fram en långsiktig lösning för att trygga tidningens framtid. Förhandlingarna med VK har pågått i åtta månader och jag tycker att jag nu har hittat en trygg lösning, säger Hammarstedt.

Fler avsnitt
Annons
Profilen

”Jag kan ingenting om robotar och missiler, men jag kan kultur”

För Edgar Mannheimer är det kulturen och historien som ger bäst förståelse för konflikterna i Mellanöstern.
Fler profiler

Senaste numret