Gå direkt till textinnehållet

”Orimligt att mötesfriheten begränsas så lätt”

Regeringens förslag om att begränsa allmänna sammankomster hotar mänskliga rättigheter, menar Journalistförbundet. ”Det är orimligt att man så lätt ska kunna begränsa mötesfriheten”, säger ordförande Ulrika Hyllert.

Regeringen har föreslagit nya regler som innebär att max åtta personer får delta vid allmänna sammankomster och offentliga tillställningar. Journalistförbundet riktar i ett remissvar kritik mot förslaget.

– Det är en stor inskränkning i våra fri- och rättigheter: mötesfriheten och rätten att demonstrera och offentligt få visa sin åsikt.  Det är orimligt att man så lätt ska kunna begränsa den, säger Ulrika Hyllert.

Förbundet ser också en ”stor risk” för att inskränkningen av mötesfriheten kan missbrukas i framtiden, om det är så pass enkelt att kringgå grundlagen.

Annons Annons

– Grundlagen borde stå över ordningslagen, säger Ulrika Hyllert.

Förbundet anser att regeringen ska göra allt för att minska smittspridningen, men det har funnits tid att hitta andra sätt exempelvis att förbjuda besök i shoppingcentrum eller gym, menar hon.

– Att som nu göra det via att begränsa mötesfriheten och hoppas att det ska bli normerande är oacceptabelt.

Journalistförbundet vill också att det tydliggörs om journalister som är på plats för att bevaka till exempel en demonstration ska räknas in i sammankomsten och dess maxantal.

– Självklart ska journalister kunna arbeta utan att räknas som en del av sammankomsten. Vi vet inte hur det här ska tillämpas, men det är rättsosäkert så länge det inte är tydligt, säger Ulrika Hyllert.

Fler avsnitt
Fler videos