Gå direkt till textinnehållet

Organisationer bevakar pressfrihet i USA

För att dokumentera övergrepp och inskränkningar mot pressfrihet i USA går Reportrar utan gränser ihop med över 20 andra pressfrihetsorganisationer. På en icke-politisk plattform samlar organisationerna information om övergrepp mot journalister.

Plattformen US Press Freedom Tracker leds av Committee to Protect Journalists, som finansierat starten, och Freedom of the Press Foundation, som sköter det dagliga arbetet. Reportrar utan gränser (Reporters sans frontières) sitter med i styrgruppen.

På plattformen samlas information från nyhetsrapportering och tips som journalister och organisationer bidrar med. Informationen kan sedan användas av organisationerna för olika aktioner. Hittills finns uppgifter om att 19 journalister har gripits i samband med sitt arbete i år och minst tio reportrar riskerar åtal.

”Reportrar utan gränser ser med oro på utvecklingen i USA och det är därför vi ser en stor nytta med en sådan här satsning. Samtidigt som USA har ett starkt juridiskt skydd för yttrande- och pressfrihet måste detta ständigt försvaras. US Press Freedom Tracker blir ett sätt för oss och de andra deltagande organisationerna att försöka belysa den negativa utvecklingen”, säger Jonathan Lundqvist, ordförande för Reportrar utan gränser, i ett pressmeddelande.

Annons Annons
Fler avsnitt
Fler videos