Gå direkt till textinnehållet

Öppnare dörrar mellan PR och journalistik

Journalisterna har blivit färre – PR-konsulterna fler. Och många av dem som i dag jobbar med att föra ut olika kunders budskap har tidigare varit journalister.- Jag kan känna oro över kompetensförsörjningen i mediebranschen. Som PR-konsult har man ofta större resurser att fördjupa sig i specialområden än man har som fackreporter på en stor tidning, säger Charlotta Friborg, publisher på Corren.  

En rad namnkunniga journalister har på senare år blivit PR-konsulter. Medieforskaren Larsåke Larsson menar att det är tydligt att allt fler journalister går till PR:

– Man tycks också gå fram och tillbaka mellan branscherna i högre utsträckning. Förut kunde man inte komma tillbaka om man en gång hade varit konsult. I dag verkar man kunna byta.

Att personer går mellan branscherna – senaste exemplet är Lars Adaktusson som efter en tid på PR-byrån Kreab nu återgår till journalistisk verksamhet – är ett problem för medierna. Det menar bland andra tidigare politiske reportern Anders Jonsson, i dag presschef på Saco:

– Det är klart att trovärdigheten för medierna minskar om man ena året jobbar åt olika intressen och nästa år ska vara objektiv reporter som står för en oberoende granskning.

Staffan Dopping, mångårig samhällsjournalist, i dag konsult, håller inte med:

– Att misstänkliggöra en journalist för att den tidigare jobbat med PR, men samtidigt blunda för den påverkan som personliga sympatier och antipatier kan utgöra, är som att sila mygg och svälja kameler.

En farhåga som bland andra Correns publisher Charlotta Friborg har är att medierna går miste om skarpa hjärnor och pennor när PR-byråerna lockar allt fler journalister:

– Jag jobbade med väldigt kunniga och duktiga personer i PR-branschen, som jag tror kanske skulle ha funnits på en redaktion om vi hade haft en annan medieekonomi.

Läs mer i nya numret av Journalisten. Bland annat: Så tycker redaktionscheferna om journalister med PR-erfarenhet. Och: Därför anställer byråerna journalister.

Beställ din prenumeration här: 

https://www.prenservice.se//bestallpren.aspx?titel=139&kampanj=139102

 

Fler avsnitt
Fler videos