Gå direkt till textinnehållet

Oklara besked om SVTs bilddesk

Sveriges Television organiserar om i bilddesken i Stockholm och flyttar verksamheten till Växjö. Scanpix tar över arkivering och försäljning av SVTs stillbildsarkiv och digitala arkiv.

Fyra bildredaktörer, fördelade på tre och en halv tjänst, arbetar i dag vid SVTs bilddesk i Stockholm, som sorterar under marknadsgruppen på SVT Kommunikation. Bildredaktörerna ansvarar för SVTs stillbilder till press, webb och publik.
Enligt ett förslag ska deras arbetsuppgifter flyttas över till SVTs grafiska centrum i Växjö. Övertalighet uppstår i Stockholm medan det kan bli tal om nyanställning av två tjänster i Växjö. En ny tjänst som bildansvarig i Stockholm kommer att inrättas.

Bildgruppen i Stockholm har svårt att förstå varför ändringarna ska genomföras.
– Det har tagit många år att bygga upp bilddesken i Stockholm och vi har fått ett mycket bra genomslag i pressen och andra plattformar. Det är en modell som fungerar väl, säger en av medarbetarna, som framhåller att flera av medarbetarna har mycket lång erfarenhet som bildredaktörer, en även som bildchef.
Medarbetarna i gruppen uppfattar motivet bakom omorganiseringen som oklart och anser att förslaget är dåligt underbyggt och att den nya organisationen bara är löst skisserad.

Bakom utredningen och förslaget står marknadsgruppens chef Carl Andersson som fick uppdraget av VD Eva Hamilton.
– Stillbildshanteringen, som paradoxalt nog ökar på SVT, kommer att kräva mer resurser i framtiden då digitaliseringen innebär att det krävs fler stillbilder, säger han.
Enligt förslaget ska arkiveringen av stillbilder separeras från nyproduktion och bearbetning av bilder.
– Vi inför ett beställar-leverantörssystem som gör att det blir tydligare vad som ska göras och vem som önskar att jobbet utförs. Genom flytten till Växjö, där man redan håller på med bildbearbetning, uppnår vi synergi, säger Carl Andersson.

Arkivet med 5-8 miljoner pappersbilder flyttas över till Scanpix, som kan digitalisera bilderna. Vid behov kan SVT beställa och köpa digitaliserade bilder från Scanpix. Vid försäljning till utomstående delar SVT och Scanpix på intäkterna.
Carl Andersson beklagar att folk kommer i kläm som en följd av omorganisationen. De övertaliga sägs inte upp, men får söka andra tjänster inom SVT.
De anställda i bildgruppen tycker det är märkligt att de själva inte varit involverade i processen eller fått se utredningen som förslaget grundas på. Det finns heller inget besparingskrav från SVT. Tvärtom kommer det här att bli dyrare. Det är en omorganisation för omorganisationens egen skull, anser gruppen.
Enligt Carl Andersson har dock en av medarbetarna deltagit i en workshop om förändringen och alla har blivit intervjuade.
– Jag har inget emot att medarbetarna får se utredningen, säger Carl Andersson. Men vår förhandlingschef säger nej av principiella skäl. Däremot har facket fått läsa utredningen.

Petteri Karttunen, ordförande i journalistklubben på SVT, betonar att förslaget inte är färdigförhandlat.
– Många frågor återstår, till exempel hur man ska hantera personalen i Stockholm. Det är olyckligt att samma person som utfört utredningen sedan ska verkställa de förslag som den mynnar ut i. Det är också olyckligt att de berörda inte får se utredningen. Sådant skapar irritation och misstankar om att SVT döljer något.

Fler avsnitt
Profilen

”Socialreportaget finns knappt längre”

Christoffer Hjalmarsson har levt 36 dagar på gatan och suttit 30 dagar i fängelse.
Fler profiler