Gå direkt till textinnehållet

Ökat surfande på nätet

Användandet av Internet har ökat markant. Det visar Mediebarometern 2005, Nordicoms årliga studie av svenska medievanor.

Användandet av Internet har ökat markant. Det visar Mediebarometern 2005, Nordicoms årliga studie av svenska medievanor.

En genomsnittlig dag använder 42 procent av svenskarna Internet. Det är något högre än året innan: 30 procent. Användningstiden är i snitt 75 minuter om dagen, varav 55 i hemmet.

54 procent av ungdomar i åldern 15-24 år använder Internet dagligen. Bland högutbildade använder 30 procent av dem Internet i hemmet, medan motsvarande siffra för lågutbildade är 15 procent.

TV fortsätter att vara det populäraste mediet. 85 procent av svenskarna tittar på TV dagligen. 81 procent av befolkningen löser en dagstidning och 74 procent lyssnar på radion en genomsnittlig dag. Läsandet av morgontidningarna har ökat med 2 procent till 73 procent. Kvällstidningar ligger kvar på 31 procent. 41 procent av svenskarna läser en tidskrift.

Totalt ägnade svenskarna 35 minuter åt att läsa en tidning.

En genomsittlig dag spenderar svensken 5 timmar och 41 minuter med att konsumera medier. Etermedier dominerade kraftigt tidsmässigt. 31 procent lyssnade på radio, 28 procent på TV. Dagstidningsläsandet svarade för 8 procent och Internet för 9 procent.

pj@journalisten.se

Fler avsnitt
Fler videos