Gå direkt till textinnehållet

Ökad annonsförsäljning – men svårt läge för dagspressen

Reklamförsäljningen ökade kraftigt förra året, men tillväxten hamnade i stor utsträckning hos Google och Facebook. Landsortspressen befinner sig i en allt mer utsatt position.

Det visar Nordicoms rapport Medieekonomi som beställts av Myndigheten för press, radio och tv.

Tack vare högkonjunkturen slog reklamförsäljningen i Sverige rekord 2017 och landade på 37,6 miljarder kronor. Ökningen jämfört med 2016 blev hela 7,8 procent. Det är den digitala annonsmarknaden som står för den största ökningen, med 21 procent. För första gången någonsin investerades mer än hälften av reklamen i nätbaserade kanaler. Av rapporten framgår att två tredjedelar av de digitala annonspengarna hamnar hos utländska teknikjättar som Google och Facebook.

De kommersiella tv-bolagen gör goda vinster, inte minst TV4 med ett rörelseresultat på nästan en miljard kronor 2017, det starkaste någonsin för företaget. Men reklaminvesteringar i linjär tv står stilla. I kommersiell radio förefaller reklamintäkterna dock öka.

Annons Annons

Dagspressen är den enskilda mediegren som drabbats hårdast av den nya konkurrenssituationen på mediemarknaden. Under 2017 sjönk intäkterna med 7,7 procent. Annonseringen i tryckta dagstidningar minskade med 13 procent, eller 544 miljoner kronor. Tillväxten i den digitala annonseringen blev 120 miljoner och kunde alltså inte kompensera för nedgången på print. Omsättningen blev totalt 15,4 miljarder kronor 2017. De senaste tio åren har dagspressen förlorat omkring 30 procent av sina intäkter.

Inom dagspressen tar kvällstidningarna hälften av de digitala annonsintäkterna, och lyckades också öka sina annonsintäkter under året.

Satsningen på digitala publikintäkter har lett till en stark tillväxt i försäljningen av digitala prenumerationer, men nedgången för tryckta tidningar var större förra året, och tidningsförsäljningen fortsatte därför att minska, med 2,4 procent under 2017.

Det är Dagens Nyheter och Svenska Dagbladet som har varit mest framgångsrika i jakten på digitala prenumeranter. För SvD ökade upplagan med 42 procent och för DN med 50 procent. Andelen digitala prenumeranter för de två morgontidningarna är 38 respektive 40 procent. Mittmedia har en motsvarande digital andel på 27 procent, följt av Västerbotten-Kuriren på 16 procent, Stampen på 15 procent och Gota Media på tio procent.

Av landets tio största mediekoncerner gick sex med vinst och fyra med förlust. Bäst gick NWT-koncernen i Karlstad med en vinstmarginal efter finansiella poster på 26,9 procent.

Mittmedia gjorde en förlust på 180 miljoner kronor och har övervärden från tidigare års tidningsförvärv om närmare 500 miljoner kronor, trots en omfattande goodwill-nedskrivning.

Fler avsnitt
Annons Annons för Verifieras nyhetstjänst.

Senaste numret