Oenighet på UNT om övertidsersättning
Klubben på Upsala Nya Tidning får 25 000 kronor i skadestånd för de MBL-brott som tidningsledningen gjort sig skyldig till, men förhandlingarna om övertidsersättningen och de lokala avtalen slutade i oenighet.
I torsdags avslutades de centrala förhandlingarna kring den omtvistade arbetstiden samt MBL- och kollektivavtalsbrott på UNT.
Den omstridda frågan om arbetstiden för journalisterna på UNT har nu varit aktuell i ett och ett halvt års tid. I januari 2011 gick ledningen ut med att de avsåg att säga upp de lokala arbetstidsavtalen på tidningen. De centrala förhandlingarna slutade i oenighet i november samma år. Beslutet om 40 timmars arbetsvecka verkställdes den 30 januari i år och innebär till exempel att medarbetare med personliga kontrakt, där arbetstiden anges till 37,5 timmar, inte har fått betalt för de ytterligare 2,5 timmar de jobbat varje vecka.
– Vad gäller våra ersättningskrav för övertid skildes de centrala parterna åt i oenighet. Det är fortfarande en stridsfråga och nu är det upp till förbundet att besluta om de ska driva ärendet vidare till Arbetsdomstolen. Ersättningskraven gäller två olika bitar. Dels gäller det utebliven övertidsersättning från 2001 fram till januari 2012 och dels frågan om de anställdas kontrakt och anställningsvillkor efter januari 2012 fram till i dag, säger journalistklubbens ordförande Karolina Tolstav.
Klubbens medlemmar har fått ett erbjudande om att acceptera ett nytt kontrakt om 40 timmars arbetstid per vecka. Annars riskerar de att förlora jobbet. I slutet av den här veckan ska alla ha svarat och så här långt har inte klubben hört att någon medlem överväger att tacka nej.
Utöver frågan om arbetstiden och övertidsersättningen handlade torsdagens centrala förhandlingar också om en rad kollektivavtalsbrott samt om de MBL-brott som tidningsledningen har gjort sig skyldig till. Enligt MBL ska en arbetsgivare förhandla med den lokala klubben innan förändringar genomförs på en arbetsplats, något ledningen på UNT inte gjort.
– I många fall har arbetsgivaren inte förhandlat med oss när de borde ha gjort det. Man har exempelvis tidigarelagt pressläggningen utan att diskutera med klubben och även flyttat folk från centralredaktionen till en länsredaktion utan att förhandla. Det är väldigt skönt att vi har fått rätt i detta. Det är ett erkännande av MBL som är jätteviktigt för klubbens fortsatta arbete, säger Karolina Tolstav.
Klubben kommer att få 25 000 kr i skadestånd för samtliga MBL-brott och Journalistförbundet kommer att få lika mycket för de kollektivavtalsbrott som ingår i överenskommelsen.