Gå direkt till textinnehållet

Nytt möte om ÖFK-bojkotten av Mittmedia

Spelarna i det allsvenska fotbollslaget Östersunds FK bojkottar de lokala sportreportrarna i Mittmedia. Imorgon hålls ännu ett möte för att nå en lösning.

I söndags var det säsongspremiär för herrallsvenskan i fotboll. Efter matchen valde ÖFK att bojkotta frågor från Mittmedias reportrar – något som väckt debatt och resulterat i möten mellan Mittmediachefer och ÖFK-ledningen.

Igår träffade bland andra Mittmedias sportchef Henning Johannesson och ÖPs chefredaktör Hans Lindeberg ÖFKs vd och en styrelsemedlem. På mötet fanns också klubbens pressansvarige Niclas Lidström.

ÖFKs spelare vill inte prata med ÖP. Vad beror det på?
– Spelarna har talat om för mig att de vid ett möte för tio dagar sedan, då inga andra från föreningen var närvarande, diskuterade den uppkomna situationen, säger Niclas Lidström.

Vilken är ”situationen”?
– De känner att Mittmediakoncernen i sin rapportering inte behandlar spelarna på det sätt de förtjänar.

Handlar det om rapporteringen om ÖFKs ekobrottsmisstänkte före detta ordförande?
– Nej, det har ingenting att göra med hur de upplever den granskande journalistiken kring den före detta ordföranden, utan om den rapportering Mittmedia gjort om klubben och laget. Och ingen i klubben har sagt till spelarna att göra det här, det vill jag gärna påpeka. Det här är spelarna själva som tagit initiativet. De tycker att de fått nog. De har inte förtroende för Mittmedias reportrar.

Vad pekar de konkret på?
– Till exempel har Mittmedia valt att inte publicera uppgifter där Svenska Fotbollsförbundet har klargjort att vi skulle ha klarat en elitlicens 2013. Mittmedia har skrivit flera artiklar om att ÖFK troligen inte skulle ha fått elitlicens 2013, men vi har fått det bekräftat av Fotbollsförbundet och påtalat de här bristerna, men de har valt att inte publicera dem.

– Det tillsammans med ett antal tveksamma tweets från Mittmediajournalister och höga Mittmediachefer som vi har hittat. Varje enskild grej är kanske inte så farlig, men när man lägger ihop ett pussel… Det har också publicerats en raljerande krönika där klubben och dess medlemmar kallas sekt. Då kände spelarna att nu fick det vara nog. Därför är vi där vi är idag.

Kan ni ha det så här? Det drabbar ju också era supportrar som inte får läsa om laget i ÖP.
– Vi har ju egna kanaler för att få ut nyheter och information. Det här är ingen situation klubben vill ha eller önskar. Men det finns en gräns för vad spelarna tar emot, och den har passerats. Vi som klubb kan inte tvinga spelarna att ställa upp för journalister.

Kan inte styrelsen göra det – spelarna är ju anställda?
– Nej, det finns inget i deras avtal som slår fast det. Vi kan be dem, men inte tvinga dem. Det är samma sak i landslaget.

– Förtroendet för Mittmedias reportrar måste byggas upp på något sätt.

Är det vad ni försöker göra genom mötena med Mittmedia?
– Vi är villiga att lyssna, det är därför vi har mötena. Vi får väl se vad Mittmedia har att säga om hur de vill bygga upp förtroendet igen.

Ett nytt möte är inplanerat imorgon eftermiddag.

Mittmedias sportchef Henning Johannesson säger att situationen är olycklig och i längden skadar båda parter.

– Så här vill vi inte ha det, att inte kunna prata fotboll med spelarna i ÖFK. Jag tycker att vi har gjort en bra rapportering, men det finns vissa grejer som ÖFK har reagerat på. Nu har vi en dialog och hoppas på en lösning, säger han.

Är du självkritisk på någon punkt?
– Vi kanske skulle ha haft en dialog tidigare. Det här är tufft och ett nytt läge, jag aldrig varit med om att ett helt lag bojkottar den lokala tidningen. Med lite mer distans kanske det blir lättare att se vad vi gjort fel.

Fler avsnitt
Fler videos