Gå direkt till textinnehållet

Nytt bemanningsavtal kan bli klart i dag

Klockan 10.30 sätter sig Journalistförbundet och Medieföretagen vid förhandlingsbordet igen för att försöka nå fram till ett nytt kollektivavtal för bemanningsanställda journalister.

Dagens förhandling är den tredje denna vecka och det sista inplanerade datumet. Journalistförbundets ordförande Jonas Nordling hoppas att man ska kunna nå fram till ett avtal i dag. Han ser inga stora knutfrågor som kan sätta tvärstopp.

– Jag tror att vi har tillräcklig respekt för varandras åsikter för att vi ska kunna lösa det här.

– Samtidigt vore det att ljuga att säga att allt går smidigt och att vi är överens om allt. Det är klart att det ställer till problem när arbetsgivarna sent har lyft in en del krav som vi tycker är något fyrkantiga, säger Jonas Nordling.

Annons Annons

Anledningen till att bemanningsförhandlingarna ligger så sent på året är att Medieföretagen väntat in förhandlingarna på det övriga bemanningsområdet. Man har nu lyft in krav från det bemanningsavtal som Almega tecknat med Unionen i journalistförhandlingarna.

– Vi tycker att vissa av de kraven inte hör hemma i ett journalistavtal, säger Jonas Nordling.

Journalistförbundets fokus i förhandlingarna ligger dels på att minska otryggheten i bemanningsanställdas vardag genom reglering av arbetstider och framförhållning. Förbundet vill också att alla bemanningsanställda ska ha rätt till kompetensutveckling genom kompetensutvecklingsråd.

– Kompetensutvecklingen är i dag närmast obefintlig på bemanningsområdet, säger Jonas Nordling.

Fler avsnitt
Fler videos