Gå direkt till textinnehållet

Nytt avtal på Bonnierägda MTV Oy

Finska Journalistförbundet och arbetsgivarparten Mediernas Centralförbund har godkänt medlarnas bud för anställda på Bonnierägda MTV Oy i Finland. Det tio månader långa avtalets ger en lönehöjning på dryga 1,1 procent.

Det nya avtalet berör 200 anställda journalister på MTV Oy och 50 tjänstemän. Genom avtalet undviks en strejk som var utlyst till den 11 april.

Avtalet träder i kraft retroaktivt från början av mars och sträcker sig till slutet av året. Månadslönerna ökar med 0,75 procent. Utöver det betalade arbetstagarna i december in en engångsersättning på 150 euro. Dess värde är närmare 0,4 procent.

Journalistförbundets ordförande Arto Nieminen beskriver uppgörelsen som det knappaste som de anställda kunde tänka sig att acceptera:

"Lönehöjningen är mer än dubbelt så hög jämfört med det förslag som arbetsgivaren föreslog då förhandlingarna bröt samman för två månader sedan. Det är nätt och jämnt det minimum som de anställda på MTV krävs. Helhetsbilden förbättras av att vi redan i början av nästa år kan förhandla om nya löneförhöjningar på MTV. Då vet vi vad branschens andra avtal och arbetsmarknaden överlag uppnått,” säger han i ett pressmeddelande.

Journalistförbundet och Mediernas Centralförbund förhandlar nu om ett ny  avtal för dagspressen, vilket omfattar cirka 5 000 journalister. Det nuvarande avtalet gäller fram till den 30 april.

Fler avsnitt
Fler videos