Gå direkt till textinnehållet

Nytt åtal väcks mot turkisk journalist

Den turkiske journalisten Ahmet Şık, som Journalisten intervjuade i våras, hotas av nytt fängelsestraff och anklagas för att ha varit medlem i en terroristorganisation. Enligt uppgifter i lokala medier inbegriper åtalet uttalanden han har gjort.

Journalisten berättade i förra numret av papperstidningen (#08, 2012) om situationen i Turkiet där hundra journalister sitter fängslade. En av de journalister som Journalistens utsända Hanna Lundquist och Tomas Ohlsson träffade var Ahmet Şık, som i mars blev frisläppt efter tre månader i fängelse. Hans rättegång kommer att inledas i september.

Den tidigare brottsmisstanken mot Ahmet Şık är att han tillhört Ergenekon, ett ultranationalistiskt nätverk med förgreningar i militärledningen. Ahmet Şık sade till Journalisten att han är oskyldig till anklagelserna, som han upplevde som ”sårande”. Ahmet Şık har skrivit böcker och artiklar om Ergenekon.

I tisdags lade åklagaren fram en ny åtalspunkt mot Ahmet Şık: medlemskap i en ännu inte specificerad terroristorganisation, rapporterar Reuters. Döms han kan han få upp till sju års fängelse.

Annons Annons

Uttalanden som Ahmet Şık gjort efter att han försattes på fri fot i mars ska enligt lokala turkiska medier finnas med i åtalet.

Domstolen i Silivridistriktet i Istanbul godkände i tisdags åtalspunkten. Rättegången inleds den 13 september.

Förföljelser av journalister i Turkiet har eskalerat det senaste året, och landet har fått hård kritik från såväl människorättsorganisationer som USA och EU.

Fler avsnitt
Fler videos