Gå direkt till textinnehållet

Nyhetsläsning i mobilen ökar kraftigt

Mer än var fjärde svensk använder nu mobilen för att läsa nyheter. Det är en kraftig ökning på bara ett par år.

Undersökningen Svenskarna och internet som ges ut av .SE, Stiftelsen för Internetinfrastrukur släpptes i dag onsdag och visar att 2011 ser ut att bli ett genombrottsår för mobilt internet. Användandet har fördubblats på ett år. Bland yngre svenskar använder 66 procent mobilt internet dagligen.

36 procent av befolkningen använder internet i mobilen eller annan handhållen enhet.

Det vanligaste användningsområdet efter att skicka sms och mms är att läsa nyheter och väder. 27 procent av svenskarna läser nyheter via mobilen.

Det innebär att läsning av journalistiska artiklar är mer populärt än att till exempel läsa eller skicka e-post, lyssna på musik, titta på videoklipp, göra faktasökning och använda sociala nätverk. Nio procent lyssnar på internetradio.

Av dem som har tillgång till mobilt internet har nyhetsläsandet i mobilen ökat kraftigt. 2009 använde 42 procent av dessa mobilen till att läsa nyheter. I år är det 75 procent.

Mobilt internet används annorlunda än internet i hemmet. E-post, shopping och faktasökning är till exempel avsevärt vanligare användningsområden i hemmet än på mobilen, enligt undersökningen.

Du kan läsa hela rapporten här.

Fler avsnitt
Fler videos