Gå direkt till textinnehållet

Nyheter utan krav på duktighet

En korsning av Larry King Live, Landet Runt och tabloidism av allra bästa märke. Så beskriver Kanal 5 nyhetsmagasinet ”Breaking news”, som med start i kväll direktsänds fyra dagar i veckan. Fredrik Wikingsson, ena halvan av programledarduon, hoppas att det blir ett allmänbildande program utan krav på duktighet. (Fredrik Wikingsson, foto: Magnus Selander/Kanal 5)

Filip och Fredrik ger sig på nyhetsjournalistik, varför?

– Jag vet inte riktigt. Det är nog snarare nyhetsvinkling vi ger oss på. Vi gör det för att det behövs. Jag har inte sett nyheter på fem år för att det är så tråkigt. Jag är inte rädd för allvar men vill inte ha tråkigt bara för det.

Vad är det för typ av händelser som prioriteras på er nyhetsagenda?

– Inget kriterium, bara det som intresserar mig. Det kan lika gärna vara Tea Party-rörelsen i USA som bostadsbubblan eller att Gerard Depardieu pissar i ett flygplan. Den mixen ska vara helt självklar i mitt program. Det finns säkert något allmänskligt att lära sig av att Gerard Depardieu pissar i ett flygplan. Kanske.

Drömscoopet?

– Vi är dåliga på att fabulera ihop saker men bra på att göra något eget av det vi hittar. Vissa säger att det inte finns några roliga nyheter, men det beror på att de inte letar tillräckligt länge. Det kan vara något till synes slätstruket som ger oss utrymme att prata om en viss sak.

Finns det utrymme för allvar i programmet?

– Självfallet. Man kan inte vara tondöv när man göra sådant här. Om något sker som förändrar det nationella tillståndet så måste vi reflektera över det också. Om det händer tragedier och terrordåd så kommer vi prata om det, om hur vi mår av det. 

Fler avsnitt
Fler videos