Gå direkt till textinnehållet

Ny SR-podd på ryska: ”Vill nå igenom censuren”

Sveriges Radio startar en daglig nyhetspodd på ryska om kriget i Ukraina. Beskedet kommer bara dagar efter att internetleverantören Bahnhof gått ut med att man börjar sända kortvågsradio mot Ryssland.

Sveriges Radio lade ned sina sändningar på ryska för tolv år sedan. Efter Rysslands invasion av Ukraina har krav riktats mot SR att återuppta sändningarna, men SR har uppgett att har man inte har kapacitet eller resurser för det.

Nu drar SR i stället igång en daglig nyhetspodd på ryska om kriget i Ukraina. Podden bygger på SRs samlade nyhetsrapportering och ska vara fri att användas av medier i hela Europa genom ett så kallat öppet API.

– Innehållet skapas av Ekoredaktionen och andra redaktioner i Sveriges Radio som rapporterar om kriget, och ska sedan översättas och publiceras i poddformat, berättar SRs programdirektör Björn Löfdahl.

Är det tidigare medarbetare vid Radio Swedens ryska redaktion som ska göra podden?
– De personer som ska översätta podden till ryska är delvis från den gamla ryska redaktionen men det handlar också om andra medarbetare.

Har debatten med krav på SR att sända på ryska spelat roll för beslutet?
– Nej. Beslutet kom till efter den ryska lagen som förbjuder medier att tala om krig och vad Ryssland verkligen gör i Ukraina. Under lång har det ju funnits ryska medier som rapporterat sakligt och kritisk om det ryska samhället och kriget, som Novaja Gazeta, Ekho Moskva och Drozjd. Men när lagen kom kunde de inte fortsätta fullt ut med det, och därför beslöt vi rent journalistiskt att bemöta det informationsvakuum som nu uppstått i Ryssland och bland rysktalande.

Enligt Björn Löfdahl ville SR hinna analysera vad som tekniskt skulle kunna vara ett framkomligt sätt för att nå ut brett.

– Genom att vi erbjuder vårt material till alla medier som vill publicera det i Europa hoppas vi att det kan nå igenom de blockeringar och censur som råder.

Ni går ut med nyheten om podden dagar bara dagar efter att Bahnhof berättat att de börjar sända på ryska – är det en slump?
– Vi gick ut med informationen när vi var klara med vår redaktionella och tekniska planering och hade hunnit ge en förvarning till kollegor runt om i Europa att detta kommer nu i veckan.

Fler videos
Fler avsnitt