FOTO: Tomas Ohlsson

Ny medarbetarundersökning: Stort antal stressade vid SVT Nyheter

16 maj, 2018

Det är väldigt många personer inom SVTs nyhetsdivision som känner sig stressade. Det visar en medarbetarundersökning som företaget har gjort, och som fackklubben nu ska analysera i detalj. "Det ser oroväckande ut när det gäller stress på nyhetsdivisionen”, säger fackklubbens ordförande Hanna Nyberg.

För ett drygt år sedan gjorde journalistklubben vid SVT en egen undersökning av arbetsmiljön som bland annat visade att sex av tio journalister på SVTs lokala nyheter tycker att arbetsbelastningen är för hög.

Nu pekar en ny undersökning, som företaget initierat, på fortsatta problem.

– Jag har bara fått resultatet av undersökningen dragen muntligt och inte hunnit sätta mig in i några detaljer. Men det jag kan säga så här tidigt är att den visar att väldigt många inom nyhetsdivisionen känner sig stressade, vilket går i linje med den undersökning vi gjorde för ett år sedan. Men efterom jag ännu inte tittat på situationen vid de lokala redaktionerna, så kan jag inte gå in djupare än så i min analys, säger Hanna Nyberg till Journalisten.

Klart är att det inom nyhetsdivisionen jobbar cirka 1 500 personer och svarsfrekvensen är hög, minst 80 procent eller högre. Hanna Nyberg berättar att klubben nu ska bryta ned svaren i detaljer och analysera hur det ser ut på samtliga redaktioner. SVT har dock redan lovat klubben att man i framtiden kommer göra undersökningar av arbetsmiljön varje år.

– Vi måste som sagt analysera det här nu men svaren kring stress oroar mig. Det jag vet i dagsläget är att företaget kommer gå ut till varje redaktion och bryta ned resultatet, och varje chef kommer bli ansvarig över att ta fram en handlingsplan efter det resultatet, säger Hanna Nyberg.

Taggar: arbetsmiljö, SVT

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies