Gå direkt till textinnehållet

Nu drar avtalsrörelsen för journalisterna i gång

Journalistförbundets avtalsdelegation är samlad i Stockholm för att enas kring vilka frågor som ska drivas i avtalsrörelsen. För Hedvig Juhasz Toth från HD är bemanningsfrågan och ett högre generellt lönepåslag viktigast. Hedvig Juhasz Toth vill lyfta bemanningsfrågan i avtalsrörelsen.(Foto: Johannes Nesser)

Tisdagen 6 september inleddes avtalsrörelsen för Journalistförbundets vidkommande. Den stora avtalsdelegationen är samlad i förbundets lokaler i två dagar för att enas kring vilka frågor som ska drivas i förhandling med Medieföretagen.

LO satte på måndagen troligen nivån för avtalsrörelsen 2012 med krav på 3,5 procent löneökning, dock minst 860 kronor i månaden, samt en jämställdhetspott på 100 kronor per månad för dem som tjänar mindre än 22 400 kronor.

LO-kravet diskuterades under det första mötet för Journalistförbundets avtalsdelegation.

För Hedvig Juhasz Toth, klubbordförande på Helsingborgs Dagblad, känns det extra bra att vara med i avtalsdelegationen inför 2012 års avtalsrörelse.

– Jag var vansinnigt kritisk mot det förra avtalet så det känns jätteroligt att få vara med i delegationen den här gången.

– Förra gången trodde jag att det skulle bli förbättringar för de bemanningsanställda, men så blev det inte. Dessutom var jag kritisk mot att man flyttade avtalsdatumen och att det första året helt saknade generellt påslag. På HD fick vi kämpa hårt för att ingen skulle få noll kronor i påslag, säger Hedvig Juhasz Toth.

Hennes viktigaste frågor i avtalsrörelsen 2012 är just förbättringar av bemanningsanställdas villkor, samt ett högre generellt krontalspåslag i lönerna.

– Men det finns andra viktiga frågor också, som till exempel OB-tilläggen, fler kompdagar och arbetstider. Jag skulle nog gärna se en konstruktion där man lyfter de personer som tjänar dåligt trots lång yrkeserfarenhet igen, så att det skapas en lägsta lönenivå när man jobbat till exempel 15 år i yrket.

Avtalsdelegationen kommer att diskutera alla fem journalistavtalen. Det uttryckliga uppdraget från Journalistkongressen och förra avtalsrörelsen är att försöka slå ihop fyra av avtalen till ett. Det femte avtalet, för de bemanningsanställda, har i diskussionerna om "ett avtal" med Medieföretagen hittills lämnats utanför.

 

Fler avsnitt
Fler videos