Gå direkt till textinnehållet

NTM rullar ut algoritmstyrda sajter

Titlarna i Öst Media är först ut med algoritmstyrd print och sajter, som snart ska ut i hela NTM. Arbetsgivaren vill frigöra reporterkraft – klubbar varnar för att det i stället läggs mer jobb på reportrarna.

Som Journalisten berättat gick NTM-koncernen med början i höstas över till ett nytt redaktionellt system, utvecklat av NTMs eget teknikbolag. Systemet består av olika program anpassade för vilken roll man har på tidningen. Reportrar arbetar i programmet Reporter 360, där man skriver texter, lägger in bilder, bildtexter, videoklipp och taggar. Programmet kan användas på dator, mobil och surfplatta, och reportern kan lägga ut innehåll direkt på tidningssajterna utan att gå via en webbredaktör.

För papperstidningarna försvinner redigerarledet. I stället hälls texter och bilder in på sidorna med hjälp av en algoritm, baserad på det nyhetsvärde som sätts av nyhetscheferna.

Grundtanken är att genom mindre handpåläggning frigöra resurser till reporterkraft. Klubbarna inom Öst Media har dock kritiserat det nya systemet för att lägga ännu fler uppgifter på reportrar. Samma farhågor finns på UNT, enligt journalistklubbens ordförande Nicklas Kihlberg:

– Vi är rädda för att man bara tar tid från vissa tjänster, som sidplanerare, och i stället lägger till tid på andra tjänster, som reportrar och nyhetschefer.

I Öst Media, alltså NTMs tidningar i Östergötland och Småland, har nästan alla titlar nu gått över till algoritmstyrd print och sajter. För reportrar innebär det bland annat att en text som är 50 tecken för lång eller för kort inte hittas av algoritmen.

– Det stämmer, då väljer algoritmen inte ut den texten, säger Nils Olauson, publisher i Öst Media.

Han vill dock tona ned algoritmens betydelse och menar att den mer bör ses som ett stöd än en funktion som tagit över journalistjobb.

– Nyhetscheferna beslutar vad ett jobb är värt genom att sätta ett nyhetsvärde. Det är aldrig så att algoritmen bestämmer hur bra en grej är. Det går också alltid att ändra i text och i textordningen.

Redigeringen är inte heller helt borta, menar Olauson, trots att det centrala redigeringsnavet är skrotat.

Vi har bara tagit bort ett led, så idag färdigställer vår sidproduktionsavdelning sidorna. De anpassar rubrikerna och tittar så att sidorna ser okej ut.

Större titlar, som Norrköpings Tidningar och Corren, har mest att vinna på det mer automatiserade flödet, menar Nils Olauson.

– På de mindre tidningarna har vi inte sparat lika mycket tid i det här läget, för de gör så få sidor. Men det vi varit ute efter är att göra våra system mer portabla. Nu kan du jobba på en laptop, vilket varit lägligt nu under coronakrisen.

Vilka problem har uppstått?
– Vi fick hålla på rätt länge innan algoritmen gör som vi tycker att den ska göra. Det är klart att det funnits barnsjukdomar, men inget stort har blivit fel, vi har kanske återpublicerat någon notis, menar Nils Olauson.

På sajterna är det tänkt att algoritmen på sikt ska ge ett individualiserat flöde, även om toppnyheterna ska vara samma för alla. Även där avgörs publiceringarna främst av det nyhetsvärde som sätts, tillsammans med ett tidsspann som avgör placeringen på sidan.

– Alla faller lika fort i dynamiskt nyhetsvärde, men blir någon text väldigt mycket läst utifrån nyhetsvärdet så faller den saktare.

Däremot kan inte det motsatta ske, att en väldigt klickad text hamnar högre än det satta nyhetsvärdet. Det handlar om en trovärdighets- och varumärkesfråga, menar Nils Olauson.

Precis som på printsidan har de nya automatiserade sajterna lett till organisationsförändringar. Ett förslag förhandlas just nu i Öst Media som går ut på att flytta fyra reportrar från webbnavet till Corren och NT, samtidigt som webbnavet görs om till ett mindre blåljus- och livenav. Fem tjänster skärs samtidigt bort, om arbetsgivarens förslag accepteras av klubbarna.

I övriga NTM har inga tidningar hunnit så långt som Öst Media. På UNT ska den digitala övergången ske i mitten av maj, för print ännu senare. UNT-klubben har invändningar mot grundtankarna.

– Vi är inte förtjusta i att man ser det här som en möjlighet att ersätta människor med maskiner. Redan nu arbetar vi i de system vi ska använda när algoritmerna är i bruk och mycket tid går år till att fylla i alla den information som behövs för att algoritmerna ska fungera – och för att felsöka vad man glömt när systemet inte fungerar, säger Nicklas Kihlberg.

I norr blir nyförvärvet Norran först ut med att på tisdag 21 april gå över fullt ut till det nya NTM-systemet. Det beror på att man använt ett annat tekniskt system.

– Norran gör om allt på samma gång, i övriga koncernen gör vi det gradvis, säger Mats Ehnbom, vd för NTM-ägda Norr Media.

Han varnar samtidigt för en överdriven tilltro till att en algoritm ska lösa alla problem.

– Den är inte smartare än vi gör den. Det krävs att vi som styr den och bygger den verkligen jobbar med den, och jag tror inte att den någonsin kommer sköta allt.

I ett första läge behåller Norran webbredaktörstjänsterna, som enligt Mats Ehnbom kommer att behövas till en början. Men över tid kommer redaktörskraft delvis att omvandlas till reporterkraft, säger han.

Journalisten har sökt företrädare för journalistklubben på Norran.

Fler avsnitt
Fler videos