Gå direkt till textinnehållet

Nio slutar på HDs redaktion

Nio journalister beviljas avgångsvederlag på Helsingborgs Dagblad. - Vi kommer att behöva prioritera ännu hårdare än i dag, säger HDs chefredaktör Lars Johansson.

Totalt 27 hade ansökt om att få sluta med avgångsvederlag (på upp till två årslöner) i samband med tidningens senaste sparpaket. 19 beviljades, varav nio på redaktionen. Kriteriet för att få avgångsvederlag var att man inte ska behöva ersättas.

– Det blir självklart tufft, men vi sätter igång genast med att effektivisera och organisera om, säger Lars Johansson om att nio personer försvinner från redaktionen.

– Vi kommer att behöva arbeta ännu mer planerat, prioritera ännu hårdare. Det pågår ett strategiarbete, vi har satt upp mål för vårt arbete. Vi gör vad vi kan för att lindra effekterna. Målet är att det här inte ska märkas på produkterna.

Och när det gäller arbetsmiljön?

– Vi kommer att vara vaksamma på den, alla chefer och medarbetare är medvetna om risken för stress och utbrändhet. Här gäller det att ha omsorg om varandra. Vi försöker öka delaktigheten och kommunikationen. Oro handlar ofta om att man inte vet, säger Lars Johansson.

Ytterligare 3-4 på redaktionen kommer att gå från HDs redaktion till våren, enligt tidigare avtal. Totalt blir redaktionen alltså av med 13 personer.

Hedvig Juhasz Toth är journalistklubbens ordförande på HD. Hon är först och främst glad över att det inte blivit några uppsägningar, utan frivilliga avgångar. Men hon efterlyser tydligare besked från ledningen om vad HD nu ska göra mindre av.

– De som slutar har ju inte suttit och rullat tummarna. Vi har fått väldigt lite besked om vad vi ska sluta skriva om, vad som ska bort.

Lars Johansson säger att ni ska prioritera hårdare?

– Vad har vi gjort de andra åren då? Jag tycker att vi har prioriterat mycket. Jag skulle vilja att man pekade på: vi kommer inte längre att gå på kaninhoppningar och julmarknader, till exempel. Jag kan inte se att vi blir av med nio personer och att det inte syns i tidningen. Vad ska bort och hur förmedlar man det till läsarna så att de inte tackar för sig? För då blir det ju en rundgång.

Fler avsnitt
Profilen

”Socialreportaget finns knappt längre”

Christoffer Hjalmarsson har levt 36 dagar på gatan och suttit 30 dagar i fängelse.
Fler profiler