Gå direkt till textinnehållet

Myndigheter på Facebook ansvarar för inlägg

Kommuner, myndigheter och företag som använder sig av bloggar och Facebooksidor har ett ansvar för vad andra publicerar på sidan och måste ha rutiner för att ta bort personuppgifter som är kränkande. Det är några av slutsatserna som Datainspektionen drar.

Allt fler kommuner, myndigheter och företag använder sig av Facebook, Twitter och bloggar för att nå ut. Datainspektionen konstaterar att dessa organisationer har ett ansvar både för vad de själva och andra skriver på Facebooksidan eller i en blogg. Ansvaret för vilka personuppgifter som läggs ut på Twitter omfattar bara det man själv skriver, inte kommentarer som "followers" lämnar.

– Eftersom den som satt upp en Facebook-sida också är den som bestämmer syftet med sidan, bestämmer vad den är till för och kan ta bort användare och inlägg har den ett ansvar att ta bort kränkande kommentarer, även sådana som andra har skrivit, säger Ulrika Andersson, projektledare på Datainspektionen i ett pressmeddelande.


Datainspektionen rekommenderar
myndigheter, kommuner och företag som använder sig av sociala medier att sätta upp tydliga regler och interna rutiner för exempelvis vad en Facebook-sida ska användas till, vad som får förekomma där och hur den ska skötas.

Annons Annons


 

 

Fler avsnitt
Fler videos