Myo Thant, chefredaktör för Mizzima News, greps i onsdags.

Myanmar har fängslat 51 journalister – på ett halvår

17 september, 2021

Chefredaktören Myo Thant greps av säkerhetsstyrkor i Myanmar i onsdags och är nu en av 51 journalister som fängslats i landet sedan statskuppen i februari.

Två namn läggs nu till listan av journalister som sitter fängslade av militärjuntan i Myanmar: Myo Thant, tidigare chefredaktör för Mizzima News, samt Win Naing Oo, reporter på nyhetsbyrån Channel Mandalay.

Enligt Reportrar utan gränser (RSF) greps Myo Thant av säkerhetsstyrkor som letade efter honom i staden Kangye Htaung i sydvästra Myanmar. De ska ha hotat att gripa en av hans släktingar om han inte överlämnade sig själv. Myo Thant misstänks för att ha spridit information som stått i strid med militärens intressen och riskerar upp till tre års fängelse.

Nyhetsbyrån Channel Mandalay uppger samtidigt att de nu fått klarhet i vad som hänt en av deras journalister, Win Naing Oo, som varit försvunnen i flera veckor. Han sitter i ett av militärjuntans fängelser och greps tillsammans med sin hustru den 31 augusti.

Enligt RSF sitter 53 professionella journalister, två medborgarjournalister och en mediearbetare fängslade i Myanmar. Av de 53 journalisterna greps en i maj 2020 och en i juli 2018, övriga 51 har gripits sedan den 1 mars i år. Myanmar är nu världens näst största fängelse för journalister, efter Kina, enligt RSF.

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies