Gå direkt till textinnehållet

Myanmar har fängslat 51 journalister – på ett halvår

Chefredaktören Myo Thant greps av säkerhetsstyrkor i Myanmar i onsdags och är nu en av 51 journalister som fängslats i landet sedan statskuppen i februari.

Två namn läggs nu till listan av journalister som sitter fängslade av militärjuntan i Myanmar: Myo Thant, tidigare chefredaktör för Mizzima News, samt Win Naing Oo, reporter på nyhetsbyrån Channel Mandalay.

Enligt Reportrar utan gränser (RSF) greps Myo Thant av säkerhetsstyrkor som letade efter honom i staden Kangye Htaung i sydvästra Myanmar. De ska ha hotat att gripa en av hans släktingar om han inte överlämnade sig själv. Myo Thant misstänks för att ha spridit information som stått i strid med militärens intressen och riskerar upp till tre års fängelse.

Nyhetsbyrån Channel Mandalay uppger samtidigt att de nu fått klarhet i vad som hänt en av deras journalister, Win Naing Oo, som varit försvunnen i flera veckor. Han sitter i ett av militärjuntans fängelser och greps tillsammans med sin hustru den 31 augusti.

Enligt RSF sitter 53 professionella journalister, två medborgarjournalister och en mediearbetare fängslade i Myanmar. Av de 53 journalisterna greps en i maj 2020 och en i juli 2018, övriga 51 har gripits sedan den 1 mars i år. Myanmar är nu världens näst största fängelse för journalister, efter Kina, enligt RSF.

Fler videos
Fler avsnitt