Gå direkt till textinnehållet

MTG hotas av miljonskadestånd

Den kommande dagliga affärstidningen Finans Vision, som bildades efter MTGs brutala nedläggning av Finans Tidningen, kommer att hämta en stor del av sitt material från ekonomisajten Ekonomi 24Samtidigt hotas MTG av skadestånd på upp till en miljon, som en följd av koncernens sätt att hantera personalen och förhandlingarna.

Den kommande dagliga affärstidningen Finans Vision, som bildades efter MTGs brutala nedläggning av Finans Tidningen, kommer att hämta en stor del av sitt material från ekonomisajten Ekonomi 24. Samtidigt hotas MTG av skadestånd på upp till en miljon, som en följd av koncernens sätt att hantera personalen och förhandlingarna.

MTG tillkännagav på måndagen att Finans Vision och E24 ingått en allians, så att material från betalsajten E24 ska publiceras i följande dags Finans Vision. Ett sätt för Finans Vision att hålla nere personalkostnaderna och för E24 att stärka sin ekonomi.

– Det här är positivt för båda parter, kommenterar Thomas Peterssohn, VD för Ekonomi 24.

Annons Annons

MTGs VD Hans-Holger Albrecht menar att bolaget nu fått ihop sitt “redaktionella drömlag”.

– Nu är vi redo att utmana den gamla mästaren, säger Albrecht, med adress Dagens Industri.

Men ännu är mycket oklart kring nedläggningen av Finans Tidningen och koncernens drastiska sätt att göra sig av med de personer man inte ville ha med i drömlaget.

Enligt Journalistförbundets ombudsman Gösta Eklund har förhandlingarna inte gått korrekt till. Förbundet begär därför ett skadestånd på “mellan en halv och en miljon” av MTG. Skadeståndet gäller för brott mot medbestämmandelagen (MBL) och Lagen om anställningsskydd (LAS) och avser såväl förbundet som enskilda medlemmar.

Journalistförbundets ordförande Agneta Lindblom Hulthén är upprörd över MTGs agerande och tycker att skadeståndet egentligen är “i lägsta laget”.

– Bara det senaste året fick FinansTidningen tio miljoner i presstöd, så de har ju plockat in en hel del pengar av det rådande systemet.

– Jag tycker deras agerande är oanständigt. Man kan inte använda sig av lagar och system som det passar – och sedan vägra följa de demokratiska spelreglerna när det inte passar.

Skadeståndsanspråket har inte kommenterats av MTGs ledning.

Fler avsnitt
Fler videos