Gå direkt till textinnehållet

Motstridiga uppgifter om visum inför rättegången

När den etiopiske premiärministern Meles Zenawi besökte Oslo på måndagen lämnade han olika uppgifter till medierna om huruvida svenska journalister skulle beviljas visum i samband med rättegången mot de fängslade svenska journalisterna.

Till den norska nyhetsbyrån NTB sade Meles Zenawi att "Så vitt jag vet brukar inte svenska journalister bevaka etiopiska rättsärenden. Det har inte varit praxis. Vi behöver inte svenska journalister för att bevisa att våra domstolar agerar i enlighet med internationell standard", skriver TT.

Men till norska Aftenposten och DN lovade Meles Zenawi  att släppa in svenska journalister som vill bevaka rättegången: "Det finns visum till alla som vill besöka Etiopien", sade han enligt DN.

Som Journalisten tidigare berättat har UD tagit kontakt med Etiopien för att begära att visum beviljas till de journalister som vill bevaka rättegången.

Meles Zenawi hävdade också, under sitt Oslobesök, att en av de fängslade svenska journalisterna ska ha tagit sig in olagligt i Etiopien vid ett tidigare tillfälle och avvisats. Något som avfärdas av frilansjournalisten Anna Roxvall, kontaktperson till de fängslade Johan Persson och Martin Schibbye. "Det är ren, skär lögn", säger hon till TT

Fler avsnitt
Fler videos