Gå direkt till textinnehållet

Mötesfri vecka på Göteborgs-Posten

Denna vecka har Göteborgs-Postens nyhetschef Anders Goliger rört om i grytan och fört in en mötesfri vecka på redaktionen. Syftet är att skapa mer nytänk och kreativitet på redaktionen. 

Varför gör ni det här?

– Det handlar om egenvärde. Det är lätt att man fastnar i gamla tankebanor. Det är ett sätt att göra en manifestation och fråga sig vad som händer ute i världen. När jag och biträdande nyhetschefen har möten med avdelningar blir det mest rapporteringar om vad som är färdigt och vad som saknas. Jag vill ha mer energi och kreativt tänkandet i stället för avrapporteringar.

Annons Annons

Hur kommer ni att jobba den här veckan?

– I stället för att gå till varje avdelning kommer alla att mejla sina idéer och tankar om vad som kan tänkas tas upp i tidningen. Sedan plockar jag ut ett dussin och går till min whiteboardtavla. Alla avdelningar har olika färger på sina post-it-lappar med dagens datum.  När lapparna sitter uppe spånar vi om det är en nyhet och har diskussioner. Målet är att vi till slut har hittat ett antal spår som vi kan jobba vidare med. Jag vill ha energi och nytänkande.

Vem kom på idén?

– Det var min idé. Jag har jobbat tio år som biträdande nyhetschef och jag har tänkt mycket på det. När jag blev nyhetschef ville jag röra om i grytan och kände att jag blev sugen att genomföra denna idé.

Hur tror du att framtiden för den mötesfria veckan kommer att se ut?

– Vi får se. Vi jobbar annorlunda bara den här veckan, sedan återgår vi till de gamla rutinerna. Men jag tror att det är ett första steg på hur vi kommer att jobba längre fram. Om du ringer mig om ett år så tror jag nog att vi kommer  jobba annorlunda

– Men nu måste jag gå, det kom precis upp en kulturlapp på tavlan.

Fler avsnitt
Fler videos