Gå direkt till textinnehållet

Mörkläggningen fortsätter Herenco tystar ner ännu en skatteaffär

Herenco AB anklagas för att ha hjälpt sin vice VD att komma undan 100 000-tals kronor i skatt.Herenco AB, ett av landets största tidningsföretag, skriver inget om affären utan väljer återigen att lägga locket på.Journalisterna på Herencotidningarna brukar inte våga kritisera ledningen men reportern Stephan Gullberg har fått nog av alla nedtystade affärer.— Artiklar jag skrivit om Herenco har stoppats, berättar han.

Herenco AB anklagas för att ha hjälpt sin vice VD att komma undan 100 000-tals kronor i skatt.

Herenco AB, ett av landets största tidningsföretag, skriver inget om affären utan väljer återigen att lägga locket på.

Journalisterna på Herencotidningarna brukar inte våga kritisera ledningen men reportern Stephan Gullberg har fått nog av alla nedtystade affärer.

— Artiklar jag skrivit om Herenco har stoppats, berättar han.

Herencos vice VD Sten-Åke Hjerpe har upptaxerats med 571 000 kronor. Enligt skattemyndigheten har Herenco betalat ut förtäckt lön via ett bolag som drivs av Hjerpes hustru (se artikel här intill).

Eftersom Sten-Åke Hjerpe är vice VD i Herenco AB, det största familjeägda företaget i Jönköping, vore det naturligt att den dominerande lokaltidningen, Jönköpings-Posten, berättade om saken.

Men medan andra lokala medier rapporterar om Hjerpes skattesmäll tiger Herencoägda Jönköpings-Posten.

Journalisten har talat med flera reportrar på JP. De är upprörda över den tystnad som råder men vill inte uttala sig med namn.

— “Vad har ni mer stoppat i byrålådorna?”, frågar politiker och tjänstemän gång på gång när jag är ute på jobb, berättar en reporter.

— Herencos VD Stig Fredriksson har försatt oss i den här situationen men det är vi som får ta emot folks misstro, säger en annan journalist på JP.

Sten-Åke Hjerpes skatteaffär är den senaste i en rad känsliga interna historier som Herenco försökt tiga ihjäl. Stephan Gullberg, ekonomireporter på JP, tycker att det hela gått för långt och har därför beslutat att uttala sig i Journalisten.

—För ett tag sedan försökte jag få in en harmlös notis om en tvist mellan Herenco och skattenämnden, berättar Stephan Gullberg. Men notisen stoppades av redaktionschefen med motiveringen att den var ointressant. Då insåg jag att det var meningslöst att rapportera om upptaxeringen av Sten-Åke Hjerpe.

Stephan Gullberg framhåller att Herencokoncernen har 1 500 anställda och omsätter 1,5 miljarder kronor per år, vilket i sig motiverar att verksamheten granskas.

—Att vi inte får skriva är ute på stan. En del läsare skrattar åt oss, andra är arga. Varför skriver ni inte, undrar folk. Det här är förödande för vår trovärdighet och moralen på redaktionen är nere på noll. Stig Fredriksson verkar inte ha några publicistiska ideal, han verkar bara bry sig om ekonomin.

Som ansvarig utgivare och chefredaktör för JP har Stig Fredriksson full kontroll över vad som publiceras i tidningen. Stig Fredriksson agerade biträde åt Sten-Åke Hjerpe i hans kontakter med skattemyndigheten och Fredriksson är alltså väl insatt i fallet.

Varför valde då JP att lägga locket på? Så här svarar JPs redaktionschef Ulf Johnsson:

—Sten-Åke Hjerpe har inte gjort något brottsligt. Han har bara fått bakslag på deklarationen, sådant händer dagligen och stundligen.

Enligt Ulf Johnsson har JPs tystnad inget samband med att Hjerpe är anställd av Herenco.

Journalisten har tidigare berättat att Stig Fredriksson är inblandad i en skalbolagshärva med kopplingar till ekobrottslingen Seth-Roland Arnér.

I höstas skrev DN om skalbolagshärvan vilket ledde till omfattande debatt. Men som vanligt inte ett ord i JP, även kritiska insändare stoppades.

—Vi får mängder av insändare till tidningen. Det är klart att vi inte kan publicera alla, förklarade Stig Fredriksson i tidningen Smålands Affärer.

Bland de anställda på JP var det bara SJF-klubbens ordförande Ulla Görl-Appelkvist som uttalade sig i Journalisten om tystnaden i samband med skalbolagsaffären.

—Jag ska ändå snart gå i pension, jag har inget att förlora, förklarar Ulla Görl-Appelkvist varför hon stack ut huvudet.

Munkavlen har även drabbat JPs näringslivssida. På lördagar innehåller den en lättsam avdelning. Stephan Gullberg skrev nyligen en notis där han citerade en insändare från Jönköpings högskolas tidning. I insändaren raljerades det över Herencos skalbolagsaffär och det faktum att JP bidragit med ett par miljoner till högskolans aula. Insändarskribenten påpekade att JP gjort stora skattevinster genom skalbolagsaffären och föreslog att aulan borde döpas till Svenska statens aula.

—Men citatet från insändaren ströks och notisen publicerades aldrig, berättar Stephan Gullberg.

Att uttala sig kritiskt om Stig Fredriksson är inte helt riskfritt. 1986 intervjuades tidigare ordföranden i SJF-klubben på JP, Martha Wägéus, i Journalisten. “Vi behandlas som sopor”, löd rubriken.

—Efter artikeln blev jag uppkallad till Stig Fredriksson, berättar Martha Wägéus. Han hänvisade till artikeln och förklarade att jag inte längre var önskvärd på JP.

Det hela slutade med att Martha Wägéus köptes ut av företaget.

—Ibland träffar jag gamla arbetskamrater från JP, säger hon. “Det var dåligt på din tid men det är ännu värre nu”, brukar jag få höra.

Journalisten har utan framgång sökt Stig Fredriksson för en kommentar.

Fler avsnitt
Fler videos