Gå direkt till textinnehållet

Reaktionerna på PS-utredningen – ”Kanske ska trollfabrikerna få ännu större utrymme?”

PS-utredningen Flera kulturchefer ser ett tydligt avtryck av SD i public service-utredningen.

Under rubriken ”Nu är den här – SD:s attack på SVT och SR” skriver Aftonbladets kulturchef Karin Pettersson bland annat om public service-betänkandets förslag att SVT, SR och UR ska vara återhållsamma med publiceringar på sociala medie-plattformar.

”Därmed blir det mycket svårt att nå unga målgrupper, som i mycket hög grad tar del av nyheter och information just där. Jag är själv kritisk till sociala medie-företagens affärsmodeller, men att begränsa public services närvaro på plattformarna är, ur ett demokratiskt perspektiv, kortsiktigt och farligt. Men kanske är tanken att SD:s egna propagandakanaler och trollfabriker ska få ännu större utrymme på TikTok och Youtube?”, skriver Pettersson i sin kommentar till utredningen som presenterades igår.

Dagens Nyheters kulturchef Björn Wiman menar i sin kommentar att public service-utredningens förslag innebär ”ett slags sotdöd snarare än en brutal slakt”, men kallar likväl utredningen för ”en tragedi”. Splittringen mellan de politiska blocken innebär att också Sverige blir ”en del av en internationell riktning där en kombination av försämrade ekonomiska förutsättningar och ökad politisk styrning försvagar public service. Än en gång anförs utvecklingen av Sverigedemokraterna – ett parti som bevisligen driver egna trollfabriker i sociala medier”, skriver Wiman.

Annons Annons

Sydsvenskans kulturjournalist Andreas Ekström varnar däremot för att ropa varg alltför snabbt. ”Det är svårt att bli väldigt upprörd över [utredningens förslag], och alltför starka överord om de här åsiktsskillnaderna och budgetnivåerna riskerar att urholka vårt politiska språk. Vi måste ha något kvar att säga om det kommer förslag om kapningar på tjugo procent, som det har gjort i Danmark”, skriver han.

Svenska Dagbladets tf kulturchef Anders Q. Björkman landar för sin del i att ”i oroliga tider med falska nyheter och påverkanskampanjer är ett starkt public service ett mått på god beredskap, oavsett om det administreras av ett, två eller tre bolag. Om detta borde riksdagens majoritet kunna enas, ungefär som man gjorde vid Sveriges Natoansökan.”

I Göteborgs-Posten skriver kolumnisten Emanuel Karlsten om den nu öppna politiseringen av public service. ”Den tidigare nästan sömniga enigheten som funnits kring public service framtid har plötsligt blivit en politisk stridsfråga. Det är både väntat och oväntat – men framför allt förödande”, skriver Karlsten.

 

Kommentarer

Lämna ett svar

Vi hanterar läsarkommentarer som insändare. Regler för kommentarer.

Fler avsnitt
Annons Annons för Verifieras nyhetstjänst.

Senaste numret