Gå direkt till textinnehållet

Mona Sahlin i topp på DN Debatt

Socialdemokraternas partiledare Mona Sahlin har haft flest debattartiklar på DN Debatt från maj 2009 till maj 2010. Det visar en sammanställning som DN Debatt själva gjort.

Mona Sahlin har haft tolv debattartiklar i DN Debatt under det undersökta året, de flesta skrivna tillsammans med andra socialdemokrater eller partiledarna i den rödgröna alliansen. På andra plats kommer Jan Björklund (FP) med nio artiklar.

Även när det gäller organisationstillhörighet ligger socialdemokraterna i topp. 84 artikelförfat-tare som har anknytning till partiet medverkade under året. FP hade 54 artikelförfattare och M 53. DN Debatts redaktör, Bo G Andersson, som sammanställt uppgifterna, misstänker att social-demokraternas dominans kan bero på att de är i opposition.

Statsråd och partiledare dominerar kraftigt bland dem som får komma till tals på debattsidan. Först på trettonde plats kommer de första som inte är politiker: IF Metalls förbundsordförande Stefan Löfven, Naturskyddsföreningens ordförande Svante Axelsson och Urban Bäckström på Svenskt Näringsliv.

Annons Annons

Under året publicerade DN Debatt 411 artiklar. De flesta skickades in av artikelförfattarna själva, 213 stycken. 186 förmedlades via pressekreterare eller kommunikationschefer. Sju artiklar lämnades in av politisk sakkunniga på departement och fem kom direkt från PR-byrå.
Fler män än kvinnor skrev debattartiklar. Av de 984 artikelförfattarna är 320 kvinnor och 664 män: 30,7 procent kvinnor och 69,3 män.

De vanligaste titlarna på de som skrivit debattinlägg är professor, VD, partiledare och förbundsordförande i nämnd ordning. Enligt Bo G Andersson understryker det att DN Debatt är en plats där samhällets elit inom vetenskap, näringsliv och politik kommer till tals.
Stora aktuella frågor under året toppas av dem globala uppvärmningen, 17 artiklar, följt av EU, 14 artiklar, och sysselsättningen, nio artiklar. Ekonomi, sociala frågor, vård och utbildning är andra ämnen som fått stort utrymme.

Hela rapporten finns att läsas på DN Debatts hemsida.

Fler avsnitt
Fler videos