Gå direkt till textinnehållet

Mittmedias journalistklubbar slås ihop

De nio journalistklubbarna på de 17 tidningarna inom Mittmediakoncernen planerar att gå ihop och bilda en storklubb med 500 medlemmar. ”Det är framtvingat”, säger Ragna Fahlander, vice ordförande i journalistklubben på Dalarnas Tidningar (bilden).

1 januari 2013 blir Mittmediakoncernen med bland annat 17 dagstidningar ett enda bolag. Förändringen innebär också att journalistklubbarna på tidningarna omorganiseras. Diskussionerna har pågått en längre tid och beslut om en storklubb fattas vid ett representantskap i Falun om några veckor. Tanken är att de nio klubbarna blir upplösta och ersätts av en enda klubb, Mittmedias Journalistklubb, med cirka 500 medlemmar.

– Det kommer i stället att bildas klubbsektioner på tidningarna. Alla lokala frågor ska fortsätta att förhandlas lokalt, i sektionerna, när det gäller till exempel löner, tjänstetillsättningar och så vidare. Sektionernas förhandlingsmandat kommer att finnas inskrivet i stadgarna för den nya journalistklubben, säger Ragna Fahlander, som representerar Dalarnas Tidningar i interimstyrelsen.

Beslutet att bilda en storklubb var framtvingat, anser hon.

– När Mittmedia blir ett bolag måste vi ha en klubb som är förhandlingspart så att vi kan påverka besluten och få insyn på rätt nivå, säger Ragna Fahlander.

Den 21 november kommer den nya klubben att bildas på det första representantskapet, konstituerande årsmötet, i Falun.

Mittmedia äger 17 tidningar: Arbetarbladet, Gefle Dagblad, Ljusdals-Posten, Ljusnan, Sundsvalls Tidning, Falu Kuriren, Södra Dalarnas Tidningar, Borlänge Tidning, Nya Ludvika Tidning, Mora Tidning, Hudiksvalls Tidning, Söderhamns-Kuriren, Dagbladet, Tidningen Ångermanland, Örnsköldsviks Allehanda, Östersunds-Posten och Länstidningen Östersund.

Fler avsnitt
Fler videos